Zorgintensief & passende hulp
Een zorgintensief kind? Wat houdt dat in? We noemen je kind ‘zorgintensief’ wanneer hij of zij als gevolg van een handicap, stoornis of ziekte veel en langdurig zorg en ondersteuning nodig heeft.
Dat is intensief voor je kind, maar ook voor jou als ouder en voor eventuele broers en zussen in het gezin. In veel gezinnen begint dit met een lange periode waarin je als ouder wel voelt dat er ‘iets niet klopt’, maar nog niet precies weet wat er met je kind aan de hand is.
Hoe beïnvloedt dit je leven als ouder?
Wanneer je merkt dat er iets aan de hand is met je kind, kan dat voor veel onzekerheid zorgen. Je bent op zoek naar antwoorden, naar verbetering. Je kunt je ook eenzaam voelen, omdat de signalen die jij ziet door je omgeving niet herkend worden. Of andersom: anderen wijzen je op opvallend gedrag, terwijl jij denkt “maar dit is gewoon mijn kind!”
Merk jij dit ook?
Wanneer eenmaal duidelijk is dat je kind een ziekte, beperking of stoornis heeft, breekt er een nieuwe periode aan. Veel ouders vinden de zorg die zij aan hun kind geven vanzelfsprekend en zetten hun schouders eronder, maar het is ook een zware taak die op veel dingen invloed heeft. Je hebt minder tijd voor je partner, je andere kinderen en voor jezelf en je moet dus alert zijn dat je niet overbelast raakt. Hoe moet het nu verder? En ook straks in de toekomst? Allerlei gevoelens kunnen door je heen gaan, van verdriet en boosheid tot schuldgevoel of frustratie. Deze emoties horen erbij. Je kunt het vergelijken met een soort rouwproces. Alsof deze achtbaan aan gevoelens en zorg verlenen nog niet genoeg is, sta je ook nog voor de opgave de hulp voor je kind zo goed mogelijk te regelen. Meestal kun je dat niet alleen…
Wat kunnen wij doen om je te helpen?
Ben je bezorgd over de ontwikkeling of het gedrag van je kind? Zegt je gevoel dat er iets niet klopt, maar weet je niet precies wat? Wacht niet af en bespreek je vragen en zorgen. Dat kan met een CJG-medewerker of de verpleegkundige van het consultatiebureau. Met jou en zo nodig met verschillende experts zoeken we uit wat er aan de hand is. Samen maken we een plan om te bepalen welke zorg en begeleiding jij en je kind nodig hebben. Wanneer daar duidelijkheid over is, kun je je als gezin gaan instellen op de situatie. Je zoekt passende hulp, je vindt een ritme dat niet alleen goed is voor je kind, maar ook voor de rest van je gezin. Wij kunnen je helpen met het aanvragen van de passende hulp en het organiseren van de financiering. Hiervoor zijn twee mogelijkheden, namelijk via Zorg in natura of een Persoonsgebonden budget.
Zorg in natura of Persoonsgebonden budget
Zorg in natura betekent dat je zorg, begeleiding en hulpmiddelen krijgt van instellingen waarmee de gemeente een contract heeft. Stel dat je kind verpleging aan huis nodig heeft, dan regelt een van de zorgaanbieders van de gemeente dat er iemand bij je thuis komt. Je hoeft er zelf niet veel voor te doen. Een alternatief is een Persoonsgebonden budget. Je kunt dan een eigen budget krijgen waarmee je zelf zorg en andere vormen van ondersteuning inkoopt. Je sluit dan bijvoorbeeld zelf een contract af met een verpleger, die vervolgens bij jullie aan huis komt en vanuit het budget door jou wordt betaald. Een Persoonsgebonden budget kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je zorg op ongebruikelijke tijden nodig hebt of een vast gezicht voor jouw kind heel belangrijk is. Een Persoonsgebonden budget is meer werk, want je maakt bijvoorbeeld zelf de afspraken over de doelen van de begeleiding, wanneer iemand komt en het uurtarief.
De CJG-medewerker kijkt samen met jou of Zorg in natura of een Persoonsgebonden budget voor jullie gezin het meest passend is en besluit hierover namens de gemeente. Start niet zomaar met hulp, want niet alle hulp wordt vergoed en vergoedingen worden niet achteraf toegekend. Wil je meer weten over de aanvraag en het beheer van een Persoonsgebonden buget? Lees dan de pgb-folder over de mogelijkheden, de voorwaarden en onze werkwijze.
Folders
Folder PGB