Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Ziektes in het buitenland

In veel landen komen ziektes voor die in Nederland niet (meer) voorkomen. Vooral baby’s en jonge kinderen zijn vatbaar voor infecties en ziektes. Raadpleeg van tevoren een deskundig reizigersadviseur: de huisarts, GGD of een travel clinic. Daar hoor je bijvoorbeeld dat voor peuters een vaccinatie tegen hepatitius B belangrijk is als je naar een (sub)tropisch land gaat of naar Turkije, Egypte of Marokko.

Besmetting voorkomen

Ook als jij en je kind alle inentingen hebben gehad, is het van belang om besmetting te voorkomen. Tenslotte zijn er ook veel ziektes waarvoor je niet ingeënt kunt worden. Let daarom vooral goed op persoonlijke hygiëne, maar ook op de hygiëne van voedsel en drinkwater.

 • Eet bijvoorbeeld geen rauw of half doorbakken vlees.
 • Geef je kind in landen waar het kraanwater onveilig is alleen gekookt water of mineraalwater uit flesjes.
 • Geef geen voedingsmiddelen waarbij kraanwater is gebruikt, zoals fruitsalades en schep- of softijs.
 • Gebruik ook geen ijsblokjes die gemaakt zijn van kraanwater!

Diarree

Als jij of je kind in het buitenland last krijgt van (acute) diarree, is het niet verstandig om diarreeremmers te nemen. De bacterie die de darmontsteking veroorzaakt, moet juist via de ontlasting het lichaam verlaten.

 • Je kunt het best veel water blijven drinken en normaal blijven eten.
 • Jonge kinderen kunnen door diarree makkelijk uitdrogen, zeker als het ook nog erg warm is. Daarom is het verstandig ORS (een oplossing van zouten en druivensuiker of zetmeel in water) voor hen mee te nemen op reis.
 • Let ook op een goede hygiëne en eet geen voedsel dat over de datum is.

Malaria

Malaria is een infectieziekte die overgebracht wordt door muggen. Er zijn geneesmiddelen die malaria kunnen voorkomen. Niet elk middel is geschikt voor jou of voor je kind. Dat hangt af van de leeftijd, hoe lang je op reis gaat en tegen welk type mug je bescherming nodig hebt.

De malariamiddelen die je kunt gebruiken, voorkomen natuurlijk niet dat je gestoken wordt. Daarom is het verstandig om de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen voor jezelf en voor je kind.

 • Blijf binnen tijdens de ochtend- en avondschemering.
 • Zorg voor kleding die de huid zo veel mogelijk bedekt.
 • Plaats horren en klamboes die je hebt behandeld met een insectenwerend middel.
 • Voor zover bekend is het insectenwerend middel DEET het enige middel dat een sterk afwerende werking heeft tegen muggen en teken. Gebruik voor jonge kinderen max. 30% DEET en maximaal vier keer per 24 uur.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal