Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Tips voor onderweg

De volgende tips zijn nuttig voor onderweg, of je nou met de auto op vakantie gaat of met de trein of het vliegtuig.

Tips tegen verveling

Een lange reis op de achterbank kan saai zijn voor kinderen. Als ze zich vervelen kunnen ze gaan jengelen en zeuren. Zorg daarom dat je kind iets te doen heeft.

  • Bedenk van tevoren samen wat je meeneemt, bijvoorbeeld speelgoed, knuffels, voorleesboekjes en muziek. Geef niet alles tegelijk.
  • In de trein kun je heel goed voorlezen, en als je een tablet hebt, komt die nu goed van pas. Voor de afwisseling kun je ook af en toe samen door de trein lopen.
  • Er zijn speciale reisspelletjes die geschikt zijn voor onderweg. Sommige van die spelletjes kun je ook in de trein doen. Wees wel voorzichtig wat je uitkiest, want veel van die spelletjes hebben kleine onderdelen die gevaarlijk zijn voor kinderen onder de 3 of 4 jaar.
  • Praat met elkaar over wat je ziet onderweg. Samen liedjes zingen en rijmen is ook leuk.

Waarschijnlijk zal je peuter slapen onderweg. Zorg dat je kind lekker en veilig kan slapen.

Even uit de auto

Vooral wanneer je een lange reis maakt, is het een goed idee om regelmatig even te stoppen om de benen te strekken en bijvoorbeeld een broodje te eten. Dat geeft kinderen ook de mogelijkheid om hun energie kwijt te raken, bijvoorbeeld door rond te lopen of even te voetballen op het gras bij de parkeerplaats.

Eten en drinken

Het is belangrijk om van tevoren goed te eten en te drinken. Dat geldt zeker wanneer je kind snel last heeft van wagenziekte, omdat eten tijdens het rijden misselijkheid kan veroorzaken. Geef je kind daarom onderweg liever licht verteerbaar voedsel, zoals fruit, crackers, soepstengels en plakjes komkommer.

Niet te veel snoepen

Te veel suiker zorgt voor te veel energie. Geef je kind daarom niet te veel snoep tijdens een lange reis.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal