Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Zakgeld

Zakgeld helpt kinderen te leren omgaan met geld. Ze leren dat ze er iets leuks van kunnen kopen, maar ook dat je soms iets opzij moet leggen voor dingen die je echt nodig hebt.

Afspraken maken

Wanneer je je kind zakgeld of kleedgeld geeft, is het belangrijk om afspraken te maken over:

  • het bedrag;
  • wanneer je het geeft;
  • waaraan je kind het moet uitgeven;
  • waaraan je kind het mag uitgeven;
  • wanneer je een verhoging geeft.

Zakgeld is een leermiddel en geen middel om te straffen en te belonen. Als jullie een bedrag hebben afgesproken, moet je kind daarvan op aan kunnen.

Hoeveel zakgeld?

Kinderen vanaf 6 jaar hebben een redelijk besef van de waarde van geld. Je zou dus vanaf de zesde verjaardag van je kind zakgeld kunnen geven. De hoogte van het zakgeld is iets wat je zelf bepaalt. Het hangt ook af van de afspraken die jullie samen maken. Volgens Nibud.nl ontvangen kinderen van 6 tot 12 jaar € 1,- tot € 3,- per week. Jongeren vanaf 13 jaar ontvangen € 20,- tot € 22,- per maand.

Kinderen van een jaar of 12 of 13 kunnen vaak al goed de verantwoordelijkheid voor hun eigen kledingbudget dragen via kleedgeld. Als je kind hier al eerder aan toe is, kun je daar ook afspraken over maken.

Niet genoeg?

Natuurlijk kan het gebeuren dat je kind iets duurs koopt dat het niet direct nodig heeft. Hier leren kinderen eigenlijk alleen maar van. Je kind kan natuurlijk ook sparen voor iets duurs.

Daarnaast heb je misschien de neiging om je kind af en toe iets extra’s toe te stoppen. Dat kun je doen als beloning, maar doe het niet te vaak. Het is belangrijk voor later dat kinderen leren dat ze moeten rondkomen van het geld dat ze hebben. Veel kinderen vinden het lastig dat je voor een bepaalde periode maar een beperkt bedrag hebt. Om daarmee om te leren gaan, is het belangrijk dat zakgeld een vast bedrag is dat op een vast tijdstip wordt gegeven.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal