Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Delen

Heel jonge kinderen zijn er erg op gebrand om hun eigen bezittingen veilig te stellen. Hun gevoel van ‘eigendom’ is op die leeftijd sterk aanwezig. Kinderen kunnen pas goed delen als ze een jaar of 7 zijn.

Weggeven

Als ze wat ouder zijn, beginnen kinderen het leuk te vinden om dingen weg te geven. Geven is een vorm van contact leggen met anderen. Dat schiet dan soms weer door naar van alles weggeven zonder dat ze de waarde van hun speelgoed kunnen inschatten. Daarbij moet je dus soms wat sturing geven.

Leren delen

Bij oudere schoolkinderen is kunnen delen belangrijk in vriendschappen. Voor het zevende levensjaar kun je je kind helpen om te leren delen.

  • Je kunt uitleggen dat samen spelen ook betekent dat je het speelgoed samen deelt.
  • Als je kind het moeilijk vindt om te delen, is het niet verstandig om het te dwingen toch spullen te delen. Vaak komen kinderen zelf wel tot een compromis. Je kunt ze daar natuurlijk mee helpen door een voorstel te doen.
  • Het is goed om erop te letten dat het speelgoed dat je kind met moeite deelt, wel af en toe ook even door je kind gebruikt mag worden.
  • Samen spelletjes doen waarbij je om de beurt iets moet doen, helpt je kind ook om te leren delen.
  • Als je kind het nog te moeilijk vindt om te delen, leg dan voor het bezoek komt zijn of haar lievelingsspeelgoed weg. Maak afspraken met je kind over waar andere kinderen wel of niet mee mogen spelen.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal