Waarom kiezen voor borstvoeding?
Het is verstandig om samen met je partner in de zwangerschap na te denken en informatie te verzamelen over borstvoeding of flesvoeding. Borstvoeding is precies gemaakt voor jullie baby en de meest gezonde voeding voor je baby.
Vragen over borstvoeding
Als je twijfelt of vragen hebt over borstvoeding, praat dan met je verloskundige of kraamverzorgende. Je kunt ook naar een voorlichtingsbijeenkomst over borstvoeding gaan. Vraag aan je verloskundige waar je terecht kunt. In sommige gemeenten worden kennismakingsgesprekken gehouden bij de Jeugdgezondheidszorg, waarbij je ook de 22 wekenprik krijgt. In zo’n gesprek kan het ook over je keuze voor borst- of kunstvoeding gaan.
De voordelen van borstvoeding
- Borstvoeding heb je altijd bij je.
- Het heeft altijd precies de juiste temperatuur.
- Het past zich dag voor dag aan aan de behoefte van je kind.
- Er komen veel knuffelhormonen vrij als je voedt aan de borst, bij jou en je baby. Het contact aan de blote huid zorgt hiervoor. Dit is goed voor de band tussen jou en je baby.
- Borstvoeding bevat alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft (behalve vitamine K en D).
- Borstvoeding beschermt je baby tegen infecties van luchtwegen en oren.
- Borstvoeding zorgt waarschijnlijk voor minder overgewicht, astma en hart- en vaatziekten bij je kind.
- Borstvoeding is goed voor de ontwikkeling van de darmen, spraakontwikkeling en hersenen van je baby.
Borstvoeding biedt ook voordelen voor jou
- Het zorgt ervoor dat je baarmoeder sneller zijn oude vorm terugkrijgt.
- Je verliest minder bloed na de bevalling.
- Je wordt meestal later ongesteld, vooral als je volledig en ’s nachts voedt. Pas op! Ook bij borstvoeding bestaat de kans om zwanger te worden.
- Je kunt makkelijker terug op je oude gewicht komen.
- Je hebt waarschijnlijk een iets kleinere kans op borst- en eierstokkanker.
- Je hebt waarschijnlijk minder kans op diabetes, reuma en hoge bloeddruk.
Borstvoeding en medicijnen
Als je medicijnen gebruikt kan een deel van de medicijnen in je borstvoeding terecht komen. Er is veel onderzoek gedaan naar medicijnen in borstvoeding en de meeste medicijnen kun je blijven gebruiken. Voor sommige medicijnen is misschien een andere keuze nodig en bij een paar medicijnen kan het slecht zijn voor de gezondheid van je baby of de melkproductie. Bespreek je medicijnen daarom altijd eerst met een arts voordat je borstvoeding gaat geven. Lactatiekundigen kunnen je ook helpen om de medicijnen zo goed mogelijk te combineren met de borstvoeding. Maar wel altijd in overleg met je arts. Meer informatie over medicijnen en borstvoeding vind je op Lareb.nl.
Flesvoeding
Flesvoeding (kunstvoeding) is een alternatief voor moedermelk. Er bestaan veel verschillende merken en soorten flesvoeding. Fabrikanten proberen zo goed mogelijk borstvoeding na te maken. De beschermende antistoffen zitten niet in kunstvoeding, veel voedingsstoffen en vitaminen wel. Bovendien is de samenstelling van flesvoeding wat vitamines en mineralen betreft vastgelegd in de Warenwet.
Je kunt kiezen tussen kant-en-klare kunstvoeding en poedermelk. Het maakt niet uit welk merk je kiest. Duurdere voeding is niet beter, de samenstelling verschilt niet veel van elkaar. Begin met gewone zuigelingenvoeding en wissel niet te snel van type voeding. Wil je wel wisselen van voeding? Overleg dit dan met de Jeugdgezondheidszorg.
Meer informatie
- Voedingscentrum.nl – folder over borstvoeding
- La Leche League.nl.- website van borstvoedingsorganisatie La Leche League
- NVLborstvoeding.nl – website van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen