Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Het aantal voedingen

In de zwangerschap en de eerste dagen na de bevalling maken je borsten al moedermelk. Deze eerste zeer geconcentreerde melk noemen we colostrum en is rijk aan voedingsstoffen en antistoffen. Het zijn kleine hoeveelheden. Na de bevalling duurt het een paar dagen voordat de melkproductie verder op gang komt en de hoeveelheden groter worden. Dat is normaal.

De eerste dagen

In de eerste dagen leg je je baby zo vaak en zo goed mogelijk aan, zodat hij lang genoeg kan drinken en je melkproductie goed op gang komt.

Na de eerste week

Na de eerste week willen veel baby’s op sommige momenten van de dag vaker drinken. Dat is normaal. Laat je borsten ’s avonds goed en misschien wat vaker leegdrinken, zodat je ’s nachts misschien een uurtje langer kunt slapen.

  • Voed je baby elke keer als hij daarom vraagt.
  • Is de borstvoeding eenmaal goed op gang gekomen, geef dan de eerste maanden minstens zes voedingen per 24 uur.
  • Is overdag de vorige voeding meer dan drie uur geleden en slaapt je baby? Dan kun je hem wakker maken voor de volgende voeding. Doe dat het liefst als hij licht slaapt. Zo krijgt hij overdag voldoende binnen en voorkom je misschien dat hij het ’s nachts gaat inhalen.
  • Als je baby goed groeit en je voeding goed op gang is, ga ’s nachts dan gewoon slapen. Je baby wakker maken is niet meer nodig. Als je baby wakker wordt en huilt, geef je hem een voeding, of volg het advies van je verloskundige of arts op.

Iedere baby is anders

Het duurt een tijdje voordat je de signalen van je kind goed leert herkennen. Sommige baby’s vragen maar zes voedingen per 24 uur, andere baby’s negen. Dat is geen probleem als je kind genoeg plast en goed groeit. En baby’s vragen niet alleen om voeding, maar ook om troost. Dan hebben ze ook zuigbehoefte.

  • Sommige baby’s zijn langzame drinkers, andere zijn snelle drinkers. Alles tussen vijf en twintig minuten per borst is prima, zolang je borsten met regelmaat soepel gedronken worden.
  • De ene baby wil vaker kleine beetjes, de andere wil liever een paar grote voedingen.
  • Probeer te herkennen of je baby echt honger heeft of gewoon bij je wil zijn en zuigbehoefte heeft.
  • Iedere baby heeft een eigen karakter. De ene baby is rustig en tevreden, de andere vraagt meer aandacht.

Na zes weken

Na ongeveer zes weken krijg je vanzelf meer vaste tijdstippen van voedingen. Hoeveel je voedt, hangt af van je kind. Sommige kinderen zijn tevreden met zes voedingen per dag, andere willen zeven of acht keer per 24 uur drinken of zelfs nog vaker!

Kijk ook eens bij:

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal