Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Vrienden maken

Jongeren bepalen zelf met wie ze vriendschap willen sluiten. Ze leren hun vrienden bijvoorbeeld kennen op school, in het buurthuis, bij het jeugdhonk of op de sportvereniging.

Nieuwe vrienden

Als je gaat verhuizen en je kinderen naar een nieuwe school gaan, zullen ze hun best moeten doen om nieuwe vrienden te maken. Ook als ze in een nieuwe klas komen of voor het eerst naar een sportclub gaan, kennen ze nog niet iedereen even goed en leren ze nieuwe mensen kennen. Dat is meestal heel spannend. Ze weten niet waar ze terechtkomen en wat voor jongeren ze zullen ontmoeten. Van welke muziek houden ze, welke kleding dragen ze en wat vinden ze leuk om te doen in hun vrije tijd?

Investeren

Het kan even duren voordat je kind nieuwe vrienden heeft gemaakt. In een vriendschap moet je tenslotte investeren. Het kost tijd en energie om elkaar goed te leren kennen. Na verloop van tijd kun je erachter komen dat zo’n vriend toch niet zo leuk is, of toch juist wel! Het gaat erom dat je kind eerst vriendschap moet geven om het terug te krijgen.

Vriendschap beëindigen

Behalve vrienden maken, kan je kind ook vriendschappen beëindigen, bijvoorbeeld wanneer je uit elkaar groeit of wanneer een vriendschap tegenvalt. Je kind kan ook zelf aan de kant worden gezet! Kinderen kunnen zich behoorlijk afgewezen voelen als hun beste vriend of vriendin ineens niet meer met hen optrekt maar met iemand anders. Ze kunnen dan zelfs een beetje jaloers worden.

Een buitenbeentje

Soms is het niet zo makkelijk om vrienden te maken terwijl je kind dat wel graag wil. De oorzaak kan liggen in bepaalde gedragsproblemen waardoor je niet zo makkelijk contact kunt leggen, zoals autisme of ADHD, maar het kan ook zijn dat je kind gewoon heel verlegen is. Een cursus sociale vaardigheden of een assertiviteitscursus kan dan helpen.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal