Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Vloggers en vloggen

Vlogs zijn korte films op YouTube waarin jongeren een kijkje geven in hun leven. Een vlogger plaatst elke dag een of meer video’s. Er zijn ook YouTubers die andere soorten filmpjes maken, bijvoorbeeld over gamen of over make-up. Deze video’s heten dan eigenlijk geen vlogs. Het kijken van filmpjes van vloggers en andere YouTubers is heel populair en kan heel leuk zijn. Maar het kan ook problemen met zich meebrengen.

De invloed van YouTube

Veel ouders hebben zorgen over de YouTube filmpjes die hun kinderen kijken. Dit kan zijn omdat er in de vlogs veel wordt gescholden of omdat de jongeren in de filmpjes gevaarlijke of illegale dingen doen. Vooral jonge tieners kunnen denken dat het ‘cool’ is om je zo te gedragen. Oudere tieners weten wel beter. Als je wilt weten of de vlogs die je kind kijkt schadelijk zijn, kun je het beste eens meekijken. Praat er samen over, dan ontdek je ook wat je kind er zelf van vindt. Misschien kijkt je kind alleen om te weten waar anderen het over hebben.

YouTube verbieden

Het verbieden van YouTube kijken kan bijna niet. Kinderen gaan hierdoor andere manieren zoeken om toch te kunnen kijken. Het is wel belangrijk om het te hebben over het gedrag van je kind op YouTube. Vertel je kind bijvoorbeeld dat het zich netjes moet gedragen bij het plaatsen van een reactie onder een filmpje. Het is gemakkelijk om iets onaardigs te zeggen, maar is het niet veel leuker om alleen iets te zeggen als je daar een ander een plezier mee doet? Geef ook aan dat je af en toe wilt meekijken en toon interesse in wat er zo leuk is aan YouTube.

Reclame op YouTube

Door naar filmpjes te kijken op YouTube, krijgen kinderen veel reclame te zien. De reclame die aan een filmpje vooraf gaat, herkennen ze wel. Maar er is ook veel verborgen reclame (sluikreclame). Tieners hebben niet altijd door dat het om reclame gaat. Ze denken bijvoorbeeld dat de YouTuber dat merk chips of frisdrank uit zichzelf laat zien. Vertel je kind dat YouTubers overal voor betaald krijgen. Omdat ze veel volgers hebben worden ze door bedrijven gevraagd hun producten te laten zien of te gebruiken in hun video’s. Ze worden influencers genoemd: ze hebben invloed op de kijkers van hun filmpjes. Leg je tiener uit dat vloggers helemaal niet zo vrij zijn om te doen wat ze willen, als ze geld verdienen met het maken van vlogs. Kinderen zijn nog erg gevoelig voor wat hun favoriete YouTubers aanprijzen. Tieners al veel minder. Maar ook zij kopen wel eens een make-up product omdat ze dat net op YouTube gezien hebben. Als reclame geen effect zou hebben, zouden bedrijven er geen geld meer aan uitgeven. De Reclame Code Commissie verplicht YouTubers, vloggers en influencers sinds enige tijd om te vermelden dat ze reclame maken, door bijvoorbeeld de hashtag #ad toe te voegen aan de video. Helaas houdt nog niet iedereen zich hieraan.

Zelf vlogger worden

Vloggen is zo populair geworden dat sommige kinderen zelf ook willen vloggen of een eigen YouTube-kanaal willen opzetten. Eigenlijk mag het nog niet als je kind nog geen 13 jaar is. Als ouder moet je er dan in ieder geval bewust toestemming voor hebben gegeven. Pubers willen net zo bekend worden als hun favoriete YouTuber en ook geld verdienen. Er zijn een paar dingen die je met je kind kunt bespreken.

  • De reacties die onder de video’s worden geplaatst, zijn niet altijd leuk. Je kind moet hiermee kunnen omgaan. Geef aan dat je daarbij wilt helpen.
  • Zeg tegen je kind dat je zelf ook af en toe zal meekijken hoe het eraan toegaat. Vraag om de inloggegevens. Zo kun je zelf de reacties ook beheren.
  • Maak je kind duidelijk dat geld verdienen met YouTube meestal niet lukt. Proberen mag natuurlijk wel.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal