Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Online reclame

Op televisie, onderweg naar school en op het internet. Overal krijgt je kind te maken met reclame. Ook op social media en via YouTube wordt reclame gemaakt. Maar dan is het vaak verborgen reclame. Online reclame is vaak lastig te herkennen.

Online reclame herkennen

Kijk mee met je kind. Zo kun je de reclame die voorbij komt aanwijzen en vertellen waarom die producten in beeld komen. Zeg bijvoorbeeld: “Kijk, ze willen dat wij dat gaan kopen, en daarom laten ze zien hoe leuk of lekker het is.

Invloed van reclame

Pubers zijn gevoelig voor wat klasgenoten vinden. Als zij vertellen over wat ze hebben gezien of gegamed, dan wil jouw kind dat misschien ook. Op deze leeftijd zijn kinderen erg beïnvloedbaar door reclame. Je kind begrijpt al wel wat reclame is, maar ziet nog niet altijd óf iets reclame is of niet. Reclame op websites is moeilijker te herkennen dan op tv. Reclame in games is vaak nog moeilijker te herkennen.

Reclame in vlogs

Als je kind naar vlogs kijkt, dan krijgt het veel reclame te zien. Maar je kind heeft niet altijd door dat het om reclame gaat. Sommige kinderen zijn hier erg gevoelig voor. Daarom is het goed om dit in de gaten te houden. Leer je kind om reclame te herkennen in vlogs. Vaak is het reclame voor eten, snacks, sieraden en make-up. Let er op dat de vlogs geen invloed hebben op het eetgedrag van je kind. Sommige kinderen worden er ook erg materialistisch van. Ze willen alles wat er in de vlogs voorbij komt, zelf ook hebben. Praat met je kind over omgaan met keuzes.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal