Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Verloskundige of gynaecoloog

In Nederland maken we onderscheid tussen zwangerschappen met en zonder medische indicatie. Als je zwangerschap normaal verloopt en je geen medische indicatie hebt, begeleidt de verloskundige je zwangerschap en bevalling.

Complicaties in de zwangerschap

Als er complicaties zijn of dreigen te ontstaan, zul je over het algemeen in een ziekenhuis moeten bevallen en door een gynaecoloog of een klinisch verloskundige worden begeleid.

Begeleiding van de bevalling door een verloskundige

Wanneer je zwangerschap normaal verloopt, begeleidt de verloskundige je. Ze is makkelijk bereikbaar en controleert regelmatig de ontwikkeling van je ongeboren kind. Daarnaast informeert ze je over alle bijkomende zaken, zoals zwangerschapscursussen, borstvoeding en prenataal onderzoek.

Doorverwijzen naar de gynaecoloog?

Wanneer de verloskundige bepaalde complicaties of een verhoogd risico ontdekt, zal ze je doorsturen naar het ziekenhuis waar de gynaecoloog je verder zal begeleiden. Er hoeft dan niet meteen iets ernstigs aan de hand te zijn. De verloskundige doet dit meestal uit voorzorg. Zolang je zwangerschap normaal verloopt, kan zij je begeleiden en is het ook mogelijk om thuis te bevallen.

Gynaecoloog

Een gynaecoloog is een arts die gespecialiseerd is in bepaalde aandoeningen bij vrouwen. Je kunt hierbij denken aan aandoeningen aan de vrouwelijke geslachtsorganen, maar ook aan vruchtbaarheidsbehandelingen.

Zwangerschappen en bevallingen waarbij bepaalde complicaties optreden worden meestal door de gynaecoloog behandeld. Ook wanneer je zwanger bent van een meerling, kom je bij de gynaecoloog terecht.

Waar ga je bevallen?

Wanneer je onder behandeling bent bij de gynaecoloog, beval je vrijwel altijd in het ziekenhuis, omdat je een medische indicatie hebt. Als er geen complicaties of andere verhoogde risico’s zijn, kun je in principe gewoon begeleid worden door de verloskundige en thuis bevallen.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal