Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Kans op een meerling

De kans dat je een meerling krijgt, is tegenwoordig groter dan vroeger. Meerlingen worden vaak eerder geboren.

Hoe ontstaat een meerling?

Een eeneiige tweeling ontstaat wanneer één bevruchte eicel zich splitst. Als er twee eicellen bevrucht worden, ontstaat er een twee-eiige tweeling. Bij deze twee-eiige tweelingen speelt erfelijkheid via de familie van de moeder een rol. De kans op een spontane tweelingzwangerschap neemt ook toe met de leeftijd van de vrouw.

Bij bevruchting van drie eicellen ontstaat een drielingzwangerschap. Men spreekt dan van een drie-eiige meerling. Een drieling kan ook bestaan uit een eeneiige tweeling en een derde kind uit een andere eicel, maar drielingen zijn meestal drie-eiig.

Vruchtbaarheidstechnieken

Moderne vruchtbaarheidstechnieken, zoals ivf, zorgen voor een toename van het aantal meerlingen. Met hormonen stimuleert men de eisprong, waardoor er soms meer eitjes vrijkomen. Bij reageerbuisbevruchting (ivf en ICSI) worden soms twee bevruchte eicellen in de baarmoeder teruggeplaatst. Dit gebeurt wel minder vaak dan voorheen, omdat een tweeling of meerlingzwangerschap risico’s met zich meebrengt.

In verwachting van een meerling?

De verloskundige controleert bij elk bezoek de grootte van je baarmoeder. Zit je baarmoeder hoger dan normaal, dan is er een kans dat je zwanger bent van een meerling. Een echo kan dan definitief uitsluitsel geven. Er zijn ook lichamelijke tekenen die erop kunnen wijzen dat je zwanger bent van een tweeling, zoals overmatig overgeven en extreme vermoeidheid.

Zwangerschapsduur

Als je zwanger bent van een meerling is de kans groot dat je baby’s eerder op de wereld komen dan na veertig weken zwangerschap. De gemiddelde zwangerschapsduur bij een tweeling is 37 weken. Bij een drieling is dit 34 weken en bij een vierling 31 weken.

Waardoor komt de bevalling eerder op gang?

Je baarmoederwand rekt extra op door de aanwezigheid van meer dan één baby. Daardoor komt de weeënactiviteit eerder op gang. Je wordt daarom meestal ter observatie in het ziekenhuis opgenomen. Als de bevalling echt te vroeg op gang komt, geeft de verloskundige of de gynaecoloog soms weeënremmende medicijnen.

Lager geboortegewicht

Dat tweelingen vanaf ongeveer 32 weken zwangerschap langzamer groeien dan eenlingen, is niet ongewoon. Meerlingen wegen bij de geboorte vaak minder dan eenlingen bij eenzelfde zwangerschapsduur. Van de tweelingen weegt acht procent minder dan 1500 gram bij de geboorte; van de drielingen is dat dertig procent.

Bevallen in het ziekenhuis

Voor het bevallen van een meerling ga je altijd naar het ziekenhuis. De risico’s op complicaties zijn namelijk groter dan bij één baby. De kans is ook aanwezig dat de baby’s nog een tijdje in de couveuse moeten liggen.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal