Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Tips voor vertrek

Als je op vakantie gaat, is het verstandig om je goed voor te bereiden, zeker wanneer je een verre of lange reis gaat maken.

Samen met je peuter kun je al lang voor de datum van vertrek genieten van de voorpret!

Je kind voorbereiden: pret vooraf

Voor kinderen is op vakantie gaan heel spannend, op een leuke manier. Je kunt je (oudere) peuter al betrekken bij je vakantie. Kijk eens samen op internet of laat folders zien. Praat over waar jullie gaan slapen en wat er te zien is. Welke taal spreken de mensen in het vakantieland? Hoe klinkt dat? Wat gaan jullie doen? Dergelijke gesprekjes helpen je kind vooruitdenken. Het is goed voor de sfeer en heel leerzaam.

Wat moet je regelen voor je kunt vertrekken?

Voordat je vertrekt is het verstandig om een lijst te maken van alles wat nog geregeld moet worden. Wat neem je mee? Zijn de reisdocumenten compleet? Is het nodig om ook een EHBO-setje in te pakken? Zorg ook bijvoorbeeld voor de nodige inentingen. Bezoek op tijd een deskundig reizigersadviseur: de huisarts, GGD of een travel clinic. Daar kun je alle informatie krijgen over vaccinaties, die misschien nodig zijn, en over de gezondheidszorg in het land van je bestemming. Vraag aan een bekende om de planten water te geven en voor de post te zorgen, denk eraan dat je de gaskraan dichtdraait en dat je de prullenbak leegt en het vuilnis weggooit.

Inpakken

Voor het inpakken is het handig om eerst een lijst te maken van wat je mee wilt nemen. Natuurlijk staan daar kleding en schoon ondergoed op, maar denk ook aan verzorgingsproducten, geneesmiddelen en reisdocumenten. Daarnaast is het verstandig om je verzekeringspapieren bij de hand te hebben. Maak kopieën van je reisdocumenten en andere belangrijke papieren voor het geval dat ze kwijtraken of gestolen worden.

De kinderkoffer

Het is een goed idee om een aparte lijst te maken van wat je voor je kind mee wilt nemen. Afhankelijk van de leeftijd van je kind kunnen daar dingen op staan als luiers, spenen, voorleesboeken, speelgoed, zonnebrandcrème, een zonnehoedje en de lievelingsknuffel.

Medische artikelen

Als iemand in het gezin geneesmiddelen gebruikt, is het natuurlijk belangrijk om die niet te vergeten. Vraag ook een doktersverklaring in het Engels aan je huisarts zodat je kunt aantonen dat het om geneesmiddelen gaat. Het komt soms voor dat geneesmiddelen in het buitenland aangezien worden voor drugs.

Andere medische artikelen die je nodig zou kunnen hebben, zijn onder andere pijnstillers, neusdruppels, een middel tegen diarree, een middel tegen reisziekte, een slaapmiddel, zalf tegen insectenbeten en jeuk, pleisters, jodium en een thermometer.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal