Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Televisie kijken

Peuters vinden het leuk om tv te kijken. Vooral naar filmpjes met bijvoorbeeld het hondje Dribbel, het kleifiguurtje Pingu en het autootje Brum. Ze vinden alles met dieren leuk, vooral als ze die uit het ‘echte’ leven kennen, bijvoorbeeld van de kinderboerderij.

Verschil tussen echt en fantasie is moeilijk

Wat je op een beeldscherm ziet, is voor peuters nog ‘echt’. Je peuter weet niet goed dat een fantasiefiguur niet in het echt bestaat. Hierdoor kan je kind zichzelf ook niet geruststellen, als het eng is om naar te kijken. Het helpt meestal ook niet als jij zegt dat het niet echt is. Troosten en afleiden helpt op deze leeftijd beter.

Zeg nee tegen achtergrond-tv

Sommige mensen hebben de hele dag de tv aan staan. Dit heet ‘achtergrond-tv’ of ’tv-behang’. Het is niet goed voor kleine kinderen.

Vooral het aanleren van taal, en het leren omgaan met andere mensen (‘sociale vaardigheden’), gaat moeilijker met achtergrond-tv. Als de tv aanstaat kan je peuter zich minder goed concentreren op andere dingen, zoals jouw stem of de mensen om hem heen. En dat is juist nu zo belangrijk.

Televisie kan ook goed zijn

Vaak gaat ‘mediaopvoeding’ over schadelijkheid, en negatieve gevolgen. Maar er worden natuurlijk ook tv-programma’s (en apps) gemaakt door mensen die verstand hebben van de ontwikkeling van kinderen.

Televisie kan ook positieve effecten hebben. Vooral voor de taalontwikkeling. Maar ook: om te leren hoe de wereld in elkaar zit, hoe (beeld)verhalen zijn opgebouwd, hoe je moet tellen, en hoe leuk muziek is.

Sesamstraat is een bekend voorbeeld van een programma dat goed werkt. Het is nog steeds te zien op NPO Zappelin.

TV op de slaapkamer?

Wist je dat één op de zes kinderen van nul tot zes jaar een eigen tv op de slaapkamer heeft? Dat kun je beter niet doen.

Waarom kun je beter geen tv op de slaapkamer van je kind zetten?

  • Kinderen hebben moeite met zelfbeheersing. Met een eigen tv op de slaapkamer zullen ze waarschijnlijk meer gaan kijken dan goed voor ze is.
  • Je ziet niet welke programma’s je kind ziet. De kans is groot dat je kind ook beelden te zien krijgt die niet goed zijn voor je kind.
  • Tv-kijken voor het slapen gaan, kan ervoor zorgen dat je kind moeilijker in slaap valt.
  • De kans bestaat dat je kind ook ’s nachts tv gaat kijken, als je kind tussendoor wakker wordt.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal