Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Stinkende adem

Om voortdurend vies uit de mond te ruiken kan voor jongeren een groot probleem zijn. Een eenvoudige maatregel zoals vaak tandenpoetsen of kauwgom kauwen met pepermuntsmaak heeft niet altijd effect.

Vaak blijven jongeren maanden met deze klacht lopen. Het kan lang duren voordat de oorzaak van een slechte adem wordt gevonden en het aanpakken ervan kost ook tijd.

Oorzaken van een slechte adem

De oorzaken voor slechte adem liggen vooral in de neus-keelholte en de mond. Vermoedelijk ontstaat de lucht door bacteriën die voedselresten of speeksel omzetten in stinkende gassen. Mogelijke oorzaken zijn:

  • Vergroting van de neus- of keelamandelen door steeds terugkerende infecties.
  • Bacteriegroei op ingedikt slijm in de neus-keelholte.
  • Bacteriegroei op de tong.
  • Chronisch ontstoken tandvlees.
  • Onverzorgd gebit, met veel tandsteen.

Soms is een ziekte de oorzaak

Er zijn enkele ziekten die een slechte adem veroorzaken, zoals leverziekten en chronische nierziekten. Heeft je kind daar last van, dan weet je dat vaak al eerder. Bij ontregelde diabetes ruik je in de adem de lucht van aceton, die lijkt op nagellakverwijderaar.

Wat kun je doen?

Om te beginnen moet je kind zijn of haar gebit zeker twee keer per dag goed poetsen: na het ontbijt en voor het slapen gaan. Laat je kind ook tandenragers gebruiken, goed flossen tussen de tanden en kiezen en spoelen met mondwater. De tandarts kan adviseren welke middelen je kind het best kan gebruiken. De tandarts of de mondhygiënist kan ook het gebit van je kind reinigen.

Als bacteriegroei op de tong de oorzaak is van een slechte adem, kan je kind dagelijks zijn tong goed schoon schuren met een speciale tongreiniger om de bacterielaag te verwijderen.

Helpen deze tips niet, dan kun je de huisarts vragen om een oorzaak voor de stinkende adem te vinden.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal