Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Apneu

Apneu betekent dat ademstilstand tijdens de slaap. Het is niet bekend of het bij jongeren vaak voorkomt.

Als de ademstilstand niet te lang duurt en het niet zo vaak gebeurt, dan is het niet schadelijk voor je kind. Stokt de adem tijdens de slaap minimaal 20 keer per nacht langer dan 10 seconden, dan is dat apneu.

Gevolgen

Bij ademstilstand komt er geen zuurstof in het lichaam. Gebeurt dat te vaak of te lang, dan kan dat ernstig zijn. Door het slechte slapen is iemand met apneu overdag slaperig, heeft soms hoofdpijn en kan zich moeilijk concentreren.

Wat veroorzaakt apneu?

Apneu of ademstilstand kan komen doordat de spieren tijdens het slapen ontspannen. De tong en weke delen in de keel blokkeren dan de ademhaling. Als jongeren die last hebben van apneu alcohol drinken, dan verslappen hun spieren waardoor de apneu kan verergeren. Jongeren met overgewicht hebben ook meer last van apneu.

Wat kun je doen?

  • Zorg dat er niemand rookt in de nabijheid van je kind. Leg je kind uit dat het zelf ook beter niet kan roken. Rook prikkelt het neus- en keelslijmvlies. Daardoor zwelt dat eerder op en krijgt je kind eerder last van apneu.
  • Maak je je zorgen, adviseer je kind dan naar de huisarts te gaan. Apneu is niet het eerste waar veel huisartsen aan denken.
  • Heeft je kind overgewicht, dan is afvallen het beste advies. Bijvoorbeeld door gezonder te eten en meer te bewegen.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal