Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Speeltips

Peuters spelen het liefst in de nabijheid van een vertrouwd persoon. Naast iemand spelen lukt prima, maar samen mét een ander kind spelen moet een peuter nog leren. Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van je peuter op alle gebieden: de motoriek, de zintuigen, de sociaal-emotionele ontwikkeling en het leren denken. Door te spelen en te ontdekken ontwikkelt je kind vaardigheden.

Koop het liefst veilig speelgoed dat tegen een stootje kan, want kinderen gaan er vaak ruig mee om.

Ontdekken

Beweegspelletjes doen kinderen uit zichzelf: ergens naartoe kruipen of lopen. Op trappetjes klimmen, van heuveltjes rennen. Geef je kind de ruimte om te klimmen en te klauteren. Een kind van anderhalf jaar vindt het leuk om tegen voorwerpen te duwen of eraan te trekken. Helemaal leuk als die dan ook geluid maken! Je kind ontdekt zo dat er iets gebeurt als het iets doet. Een wagentje of een poppenbuggy vinden peuters heel leuk.

Laat je kind niet alleen kijken en luisteren naar voorwerpen, maar ze ook voelen: wat is hard, zacht, koud, warm, groot, klein… Ook spelen met zand en water is interessant voor je kind. Dat blijft heel lang favoriet!

Blokken zijn eindeloos leuk speelgoed. Bij het stapelen en bouwen met blokken denkt je peuter goed na. Passen en meten helpt om ruimtelijk inzicht te krijgen.

Imiteren

Vanaf een jaar of 2 gaat je kind anderen nadoen. Het doet mee met huishoudelijke klusjes en speelt bijvoorbeeld voor postbode. Een servies, een fornuisje of een veger en blik zijn dan geschikt speelgoed. Als je samen bijvoorbeeld winkeltje speelt, noem je de namen van alles wat je nodig hebt: wortelen, aardappelen, melk, brood en een kassa natuurlijk.

Fantasie

Bij peuters van een jaar of 3 speelt fantasie een grote rol in het spel. Een paar kartonnen dozen kunnen voor hen veranderen in een huis. Ze zijn vader of moeder of een ridder, ze gaan naar de kermis. Je kind wordt soms boos op een knuffel of pop en dan hoor je je eigen woorden terug. Zo merk je waar je kind mee bezig is. Ze spelen vaak ook dingen na, die ze op de televisie of op filmpjes hebben gezien. Een kist met verkleedkleren is voor peuters het einde. In fantasiespel samen met anderen praten kinderen met elkaar en leren van elkaar.

Voorlezen en zingen

In welke fase je kind ook zit, het is belangrijk dat je de taalontwikkeling blijft stimuleren. Je kunt verhalen voorlezen en samen plaatjes bekijken. Ook zingen is favoriet. Peuters gaan zich ook steeds meer interesseren voor muziek en ritme. Laat je kind eens experimenteren met een trommel of xylofoon.

Bewegen

Met een bal rollen en overgooien geeft veel plezier. Behalve dat je kind hiermee in beweging is, leert hij ook afstanden inschatten en mikken. Voor peuters is bewegen leuk en gezond.

Hoe kun je spelen stimuleren?

 • Geef je kind voldoende plek om te spelen.
 • Trek je kind geschikte kleren aan.
 • Zorg voor speelgoed en knutselmaterialen, die passen bij de leeftijd van je kind.
 • Geef niet te veel speelgoed tegelijk. Als je een deel van het speelgoed opruimt, kun je regelmatig iets anders tevoorschijn halen. Dat is dan telkens weer een leuke verrassing voor je kind.
 • Breng je kind ook in contact met andere kinderen.
 • Ga regelmatig samen naar het park of de speeltuin, zodat je kind lekker kan rennen en bewegen.
 • Speel vooral ook regelmatig samen.

Waar let je op als je samen speelt?

 • Doe met je kind mee, maar laat je kind zo veel mogelijk zelf doen op zijn of haar eigen manier. Als je kind de wolken geel maakt, is dat prima.
 • Geef je kind invloed in het spel. Zeg bijvoorbeeld iets als: ‘Hier is verf. Wat wil je daarmee schilderen?’
 • Het spelen is belangrijker dan het eindresultaat. Als het knutselwerk van je kind niet helemaal geworden is wat de bedoeling was, geeft dat niet.
 • Geef niet té veel. Je kind kan anders niet meer kiezen of gaat van het een naar het ander. Tussen 3 en 4 jaar kan een kind al verschillende materialen aan.
 • Vertel wat je doet. Verwoord wat jij en je kind doen, wat er gebeurt en benoem de dingen waarmee jullie spelen.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal