Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Klimmen en klauteren

Buiten spelen, in de tuin, in het park of op de speelplaats, is goed voor de motorische ontwikkeling van je kind. De motoriek van je peuter ontwikkelt zich snel. Vanaf een jaar of drie gaat het klimmen en klauteren steeds makkelijker. Ook op de basisschool blijft de motoriek van je kind zich ontwikkelen. Je kind leert in bomen klimmen en kan ladders gebruiken. Je kind gaat steeds beter klimmen.

Klimmen en klauteren is een kwestie van durven. Het ene kind durft meer dan het andere. Een kind dat hier moeite mee heeft, kan bang of onzeker worden. Als ouder kun je je kind steunen door bijvoorbeeld wat vaker naar speeltuinen te gaan waar mooie klimtoestellen staan. Het kan helpen als je je kind een beetje aanmoedigt. Niet ieder kind vindt klimmen leuk, en dat hoeft natuurlijk ook niet. Er zijn genoeg andere manieren om te bewegen.

Veilig klimmen en klauteren

Veiligheid is belangrijk. Tot een jaar of vijf kun je je kind beter nog wat in de gaten houden, zodat het geen gevaarlijke dingen doet. Maar je kind heeft ook de kans nodig om zelf dingen uit te proberen. Zorg daarom voor een veilige omgeving met een zachte ondergrond. Probeer zelf niet angstig te reageren, want daar kan je kind van schrikken. Oudere kinderen weten vaak al goed wat ze kunnen.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal