Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Roodvonk

Roodvonk is een besmettelijke ziekte met koorts en rode uitslag. Het wordt veroorzaakt door een bacterie.

Hoe herken je roodvonk?

Roodvonk begint meestal met keelpijn, hoofdpijn, hoge koorts en overgeven. De tong wordt wit en na een paar dagen rood en dik. Na drie dagen wordt de huid roze en ontstaan er ruwe, rode puntjes op de borst. Deze huiduitslag breidt zich geleidelijk uit over het hele lichaam.

Wat kun je zelf doen?

Geef je baby voldoende te drinken. Roodvonk gaat meestal binnen een week tot tien dagen vanzelf over. In ernstigere gevallen kan antibiotica nodig zijn.

Besmetting is niet te voorkomen. Je baby is al besmettelijk voor het de verschijnselen krijgt. Als je baby naar een kinderdagverblijf gaat, moet je wel de leiding informeren. Andere ouders kunnen dan alert zijn op verschijnselen bij hun kind.

Is er meer hulp nodig?

Als je vermoedt dat je baby roodvonk heeft, is het altijd verstandig om de huisarts te raadplegen. Doe dat vooral als je baby:

  • een heel zieke indruk maakt;
  • twee tot drie weken na het begin van de ziekte lusteloos en bleek wordt, de oogleden dik worden of de plas roze of rood kleurt;
  • een tot vijf weken na het begin van de ziekte last krijgt van dikke rode gewrichten of plotselinge kortademigheid en koorts.

Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over roodvonk en andere huidaandoeningen.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal