Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Mond- en voetzeer

Hand-voet-mondziekte (HVM) is een meestal onschuldige aandoening bij kinderen. Je ziet kleine, roodomrande blaasjes op de handen, voeten en in de mond. De blaasjes kunnen pijn doen.

Hand-voet-mondziekte is iets anders dan de veeziekte ‘mond-en-klauwzeer’.

Verschijnselen van hand-voet-mondziekte

De meeste kinderen hebben geen last van een infectie met hand-voet-mondziekte.

Heeft je kind er wel last van, dan begint het met lichte koorts en misselijkheid. De eerste anderhalve dag voelt je kind zich niet lekker en kan het last hebben van keelpijn, hoesten, neusverkoudheid, overgeven, hoofdpijn, spierpijn, buikpijn, diarree en niet willen eten. Daarna krijgt je kind rode vlekken in de mond die overgaan in blaasjes. Die blaasjes worden groter, waarna er pijnlijke zweertjes ontstaan in het mondslijmvlies. Hierna krijgt tweederde van de kinderen rode lijnen op de handpalmen en voetzolen en rode, langwerpige bultjes met gele blaasjes. Die bultjes jeuken niet. Sommige kinderen krijgen ook uitslag op de billen.

Waardoor ontstaat HVM?

De belangrijkste veroorzakers van hand-voet-mondziekte zijn twee virussen. De verschijnselen treden meestal drie tot zes dagen na besmetting op. Het virus verspreidt zich door de lucht via vochtdruppeltjes die afkomstig zijn uit de mond van het zieke kind, door aanhoesten of via de ontlasting.

Wat kun je doen tegen HVM?

Je kind geneest vanzelf weer. Zorg dat je kind goed drinkt en geef het een paracetamol(zetpil) tegen de pijn. Helpt dat niet, overleg dan met je huisarts.

Je kind is ongeveer twee weken lang besmettelijk. Probeer erop te letten dat je kind geen andere kinderen besmet door te hoesten.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal