Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Rijlessen en auto’s

Vanaf 17 jaar mogen jongeren autorijlessen nemen. Veel jongeren kunnen niet wachten en bellen meteen een rijschool. Anderen wachten hier nog even mee, omdat ze er bijvoorbeeld eerst voor moeten sparen.

Een rijschool uitkiezen

Er zijn veel verschillende (particuliere) rijscholen. Het is verstandig om van tevoren informatie op te zoeken over het slagingspercentage, de prijs en de lestijden, zodat je deze informatie kunt vergelijken.

Het rijexamen

Volgens onderzoek van het CBR raakt een op de vier jongeren binnen vier jaar na het behalen van het rijbewijs betrokken bij een verkeersongeval. Om de veiligheid te vergroten en het aantal ongevallen omlaag te brengen, worden jongeren tijdens het theorie- en het praktijkexamen uitgebreid beoordeeld op verkeersinzicht en zelfstandig rijden. Hiervoor zijn vijf examenonderdelen ontwikkeld:

  • zelfstandig routerijden;
  • bijzondere manoeuvres;
  • gevaarherkenning door situatiebevraging;
  • zelfreflectie;
  • milieubewust rijgedrag.

Als jongeren hun rijbewijs hebben gehaald, zijn ze vijf jaar lang beginnend bestuurder.

Bijzonder rijexamen

Als een kandidaat vier keer zakt voor het rijexamen, stelt het CBR een onderzoek in waarom dat zo is. Vervolgens kom je in aanmerking voor een bijzondere vorm van rijexamen, zoals het BNOR (vroeger het staatsexamen) en het faalangstexamen.

Een eigen auto

Een eigen auto is natuurlijk leuk en makkelijk, maar ook duur. Behalve de aanschaf, de wegenbelasting en de benzinekosten, krijg je ook te maken met de kosten van een verplichte autoverzekering. Beginnende bestuurders betalen meestal meer, omdat ze de meeste overtredingen maken en ook vaker betrokken zijn bij ongevallen.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal