Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Motorrijden

Vanaf 18 jaar mag je kind autorijden en motorrijden.

Motorrijbewijs

Motorrijden mag alleen met een motorrijbewijs. Dit is het rijbewijs A. Er is een theorie-examen en een praktijkexamen. Jongeren die al een autorijbewijs, een rijbewijs B hebben, mogen meteen met de praktijklessen beginnen. Hebben ze dat niet, dan moeten ze eerst het theoriecertificaat A halen om te kunnen starten met de praktijklessen.

Praktijkexamen

Het praktijkexamen bestaat uit twee delen: het examen voertuigbeheersing en het examen verkeersdeelneming. Verder gelden er kledingeisen op het praktijkexamen om motorrijders beter te beschermen.

Op welke motorfiets doe je examen?

Op welke motor je praktijkexamen mag doen, is afhankelijk van je leeftijd.

  • Jongeren onder de 21 jaar doen praktijkexamen op een lichte motorfiets (met een maximaal vermogen van 25 kW). Dit is de zogenoemde ‘categorie A beperkt’. Het rijbewijs is dan twee jaar geldig. Na twee jaar is het besturen van een zware motorfiets toegestaan zonder opnieuw examen te doen.
  • Jongeren van 21 jaar en ouder kunnen zelf kiezen voor een examen op een lichte motorfiets of een zware motorfiets. Dit is de zogenoemde ‘categorie A onbeperkt’. Wanneer ze kiezen voor een examen op een lichte motorfiets, mogen ze pas na twee jaar op een zware motorfiets rijden.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal