Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Pubers en gamen

Er is een verschil tussen games die je online speelt en games waarvoor je niet online hoeft. Games die je niet online speelt, hebben vaker een eindpunt: je speelt ze ‘uit’. Dat kan soms weken duren, maar dan stopt het ook weer.

Grand Theft Auto (GTA)

Een voorbeeld van zo’n game die je uitspeelt is Grand Theft Auto (GTA). Dit is een spel met Pegi 18. Dat betekent dat het spel schadelijk kan zijn voor kinderen jonger dan 18 jaar. Grand Theft Auto is dus niet geschikt voor jonge tieners.

Het is belangrijk om te weten welke Pegi er bij een game hoort, zodat vriendjes die bij jouw kind komen spelen niet ineens een game spelen waar ze eigenlijk te jong voor zijn.

Online spellen

De games die je wel online speelt, hebben meestal geen einde. Ze maken gebruik van de mogelijkheid dat spelers online groepen kunnen vormen (clans of gildes) die tegen elkaar kunnen strijden.

Vaak is de gamewereld heel uitgebreid en complex en heb je in het spel een training nodig om beter te worden. Dat maakt het ook zo uitdagend: je wordt steeds beter dan je was, en je kunt je meten met anderen. Jongens vinden dat vaak aantrekkelijk, maar sommige meisjes ook.

Gameverslaving?

Het spelen van games kan leiden tot verslaafd gedrag. Dit gebeurt bij online games eerder dan bij offline games, omdat je deel uitmaakt van een groep. De groepsdruk maakt het nog moeilijker om ermee te stoppen en bijvoorbeeld je huiswerk te gaan maken. Als het gamegedrag van je kind een echt probleem wordt, heb je misschien hulp nodig. Kijk ook eens op Gameninfo.nl.

Online gokken

Er bestaan veel games waarbij er gespeeld kan worden om echt geld. Bijvoorbeeld online pokeren of de gokkasten in het spel Counter-strike. Het probleem met gokken is dat het verslavend kan worden en dat kinderen er te veel geld aan uitgeven. Houd daarom goed in de gaten of je kind online geld uitgeeft. En zo ja, hoeveel. Online gokken is verboden in Nederland. Het zijn dus vooral buitenlandse bedrijven die het aanbieden. Daardoor is het nog moeilijker om je geld terug te krijgen als jouw kind het uitgegeven heeft. Online gokken wordt binnenkort waarschijnlijk legaal, maar onder de 18 blijft het verboden.

Tip: regels en grenzen stellen

Door regels te geven help je je kind bewuster om te gaan met media, ook met games. Dat kan problemen voorkomen. Praat wel met je kind over het soort games dat het leuk vindt. Als jij begrijpt wat er zo leuk aan de game is, wordt het gemakkelijker om samen regels af te spreken.

Op de website Helderopvoeden.nl van het Trimbos vind je tips voor het omgaan met pubers en de verleidingen die ze tegenkomen.

Filmpje: Fiona over pubers en gamen

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Gamet je puber heel veel? In dit filmpje geeft Fiona tips over hoe je hier mee om kunt gaan en waar je op kunt letten als je je zorgen maakt.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal