Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Navelbreuk

Een navelbreuk (hernia umbilicalis) is een opening in de buikwand bij de navel. Je ziet dit meestal als een bobbeltje op die plek. Normaal gesproken sluit de opening in de buikwand zich kort na de geboorte, nadat de navelstreng is afgevallen. Bij een navelbreuk gebeurt dit onvoldoende.

Symptomen

Onder de navel voel je vaak een kleine opening. Als deze opening blijft bestaan, noem je dit een navelbreuk. Het bobbeltje onder de huid wordt groter als je kind lacht of hoest, omdat de druk in de buik en dus in de navelbreuk dan groter wordt. Als de druk minder wordt, wordt het bobbeltje weer kleiner. Het bobbeltje is ook makkelijk terug te duwen.

Een navelbreuk geeft bijna nooit lichamelijke klachten. Het komt bij baby’s vaak voor, vooral bij te kleine en te vroeg geboren kinderen.

Naar de huisarts?

Het is bijna nooit nodig om de navelbreuk te herstellen. Als de breuk groot en opvallend is, vindt een kind het soms vervelend om er iets anders uit te zien dan vriendjes. In dat geval kun je een operatie overwegen.

Er is een héél kleine kans (tussen 0,07 en 0,3%) dat er darmen afgekneld raken. Dit gebeurt als de darmen door de navelbreuk naar buiten komen en niet meer terug in de buik kunnen komen. Zo’n beknelling zorgt voor erge buikpijn, vaak gecombineerd met misselijk zijn en spugen. De navelbreuk ziet er dan vaak rood verkleurd uit en het lukt niet om hem terug te duwen. Als je denkt dat er een beknelling is, neem dan snel contact op met een arts.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal