Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Natuurlijke methoden

Behalve voorbehoedsmiddelen zijn er ook zogenoemde natuurlijke methoden om zwangerschap te voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn ‘voor het zingen de kerk uit’ en periodieke onthouding. Deze methodes zijn onbetrouwbaar en bovendien bieden ze geen bescherming tegen een soa.

Voor het zingen de kerk uit

Voor het zingen de kerk uit betekent dat de jongen zijn penis uit de vagina haalt voordat hij klaarkomt. Omdat het voor een jongen moeilijk kan zijn om aan te voelen wanneer hij klaarkomt, is deze methode niet erg betrouwbaar.

Periodieke onthouding

Periodieke onthouding betekent dat je geen seks hebt op de dagen dat een meisje vruchtbaar is. Dat is een paar dagen in de maand. Je weet nooit precies wanneer een meisje een eisprong heeft. Daarom is deze methode onbetrouwbaar.

Zijn natuurlijke methoden betrouwbaar?

Natuurlijke methoden zijn alleen betrouwbaar als ze goed toegepast worden. Dit geldt ook voor andere anticonceptiemiddelen. Maar bij natuurlijke methoden is dit moeilijker. Ze vragen extra veel discipline en samenwerking van de jongen en het meisje. Er kan dus meer fout gaan. Adviseer je zoon of dochter dan ook niet om deze methoden te gebruiken.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal