Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Maagdenvlies en maagdelijkheid

Je bent een maagd als je nog nooit seks met iemand hebt gehad. Als je kind nog maagd is kan het onzeker zijn over bijvoorbeeld het maagdenvlies.

Wat is maagdenvlies?

Het maagdenvlies is een randje weefsel aan het begin van de vagina. Het is dus geen vlies waar je doorheen kunt prikken. Het randje kan gekarteld zijn of geribbeld of stug of strak. Soms heeft een meisje helemaal geen randje.

Bloeden tijdens de eerste keer

De meeste meisjes en vrouwen bloeden niet tijdens geslachtsgemeenschap, ook niet tijdens de eerste keer. Als een meisje wel bloedt betekent dit dat ze gespannen is of dat haar vagina niet vochtig genoeg is. Het betekent niet dat ze wel of geen maagd is.

Maagdelijkheid

In sommige families is het de gewoonte dat een vrouw een doekje of laken met bloed laat zien na haar eerste huwelijksnacht. Als ze geen bloed kan laten zien, zou dit het bewijs zijn dat ze geen maagd was. Ze zou dan al eerder geslachtsgemeenschap met een jongen hebben gehad, waarbij het maagdenvlies gescheurd is.

Deze gewoonte berust op een verkeerd idee. Omdat het maagdenvlies geen echt vlies is kan het dus ook niet scheuren.

Advies

Voor advies kun je samen met je dochter terecht bij de GGD. Artsen en andere hulpverleners hebben geheimhoudingsplicht: zij zullen niets aan derden vertellen.

Meer informatie over maagdelijkheid en maagdenvlies is te lezen op Sense.info en in de folder Feiten en fabels over maagdelijkheid en het maagdenvlies.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal