Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Huidvlekken

Veel kinderen worden geboren met kleine of grotere vlekken op de huid. Dit zijn meestal onschuldige huidaandoeningen, die vanzelf weer verdwijnen.

Donkerrode vlekken (wijnvlek)

Donkerder vlekken ontstaan als de haarvaatjes niet alleen verwijd zijn, maar ook misvormd. Men noemt deze vlekken wijnvlekken. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen. Wijnvlekken zijn onschuldig, maar blijvend. Als de vlekken in het gezicht zitten of erg groot zijn, kan dat psychisch belastend zijn. Lasertherapie op latere leeftijd kan goed helpen. In heel zeldzame gevallen wijst een wijnvlek op een aangeboren aandoening (het Sturge-Webersyndroom).

Bruine of grijze platte vlek op onderrug of stuitje (mongolenvlek)

Een mongolenvlek is een blauwige pigmentvlek, die meestal op het stuitje of net boven de billen zit. Zo’n vlek lijkt wat op een bloeduitstorting. Hij is geheel onschuldig en komt meestal voor bij kinderen van Aziatische of Afrikaanse afkomst. Meestal verdwijnt een mongolenvlek tussen het derde en vijfde jaar.

Groeiende of bloedende vlekken

In enkele gevallen zwellen de roze of rode vlekken op en groeien ze. Ze kunnen dan ook opengaan en hevig bloeden. Als de vlekken rond de ogen zitten, kunnen ze het gezichtsvermogen belemmeren. Dan kan het nodig zijn om ze te laten behandelen. Maak je je zorgen, raadpleeg dan je huisarts.

Moedervlekken

Moedervlekken zijn licht- tot donkergekleurde vlekjes of verhevenheden van de huid. Een moedervlek is een concentratie van cellen die pigment kunnen vormen, de zogenaamde melanocyten. De concentratie van de melanocyten en de mate waarin deze cellen pigment produceren, bepalen de kleur van de moedervlek.

Waardoor moedervlekken ontstaan is niet precies bekend. Sommige moedervlekken bestaan al bij de geboorte. Dit zijn de zogenoemde congenitale moedervlekken. De meeste moedervlekken ontstaan tussen het derde en veertigste levensjaar. Erfelijke aanleg lijkt een belangrijke rol te spelen, evenals zonverbrandingen op de kinderleeftijd.

Wil je meer informatie?

Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over huidvlekken en ook informatie over andere huidaandoeningen zoals wratten en eczeem.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal