Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Homoseksuele ouders

Als homopaar of lesbisch paar zijn er verschillende manieren om kinderen te krijgen. Bijvoorbeeld door iemand te vragen als draagmoeder of als zaaddonor. Je kunt ook denken aan een pleegkind, adoptie of een kind verzorgen samen met andere ouders.

Twee vaders

Wanneer jullie kiezen voor een draagmoeder en zij een bekende is, moet de niet-biologische vader het kind adopteren. Dit heet stiefouderadoptie. Het is ook mogelijk voor de niet-biologische vader om het kind te erkennen en vervolgens het gezag aan te vragen.

Twee moeders

Wanneer jullie kiezen voor een eigen zwangerschap met behulp van een zaaddonor krijgt de duo-moeder (meemoeder) automatisch ouderlijk gezag bij de geboorte van jullie kind wanneer de zaaddonor anoniem is. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Stiefouderadoptie

Bij stiefouderadoptie worden de wettelijke banden met de draagmoeder of de zaaddonor verbroken en zijn jullie de wettelijke ouders van het kind. Om in aanmerking te komen voor stiefouderadoptie moet je kunnen aantonen dat jullie minstens drie jaar hebben samengeleefd. Jullie hoeven dus niet getrouwd te zijn. Daarnaast moet je het kind minstens één jaar samen hebben verzorgd en opgevoed.

Pleegzorg en meerouderschap

Jullie kunnen ook kiezen voor pleegzorg of meerouderschap. Pleegkinderen kun je tijdelijk, voor korte of langere tijd verzorgen. Meerouderschap houdt in dat jullie samen met andere ouders, bijvoorbeeld samen met een ander paar, een kind krijgen.

Adoptie

Wanneer jullie een kind adopteren, nemen jullie de opvoeding en dagelijkse zorg van dat kind op je. De juridische familieband met de biologische ouders wordt verbroken en jullie worden de wettelijke ouders. Ook krijgt het adoptiekind jouw achternaam of de achternaam van je partner. Kijk op Adoptie.nl voor meer informatie.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal