Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Grote eters

Kinderen die al op jonge leeftijd overgewicht ontwikkelen, komen daar later in hun leven vaak moeilijk van af. Het is goed om je kind al op jonge leeftijd gezonde eetgewoonten aan te leren.

Gezonde eetgewoonten

Gezond eten en genoeg bewegen is heel belangrijk! Dat is de basis voor een gezond gewicht. Leer je kind zo vroeg mogelijk gezonde eetgewoonten aan. Door zelf het goede voorbeeld te geven en gevarieerd en niet de hele dag door te eten, zal je kind deze goede gewoonten van je overnemen. Zo geef je hem de grootste kans om op een gezond gewicht te blijven.

Genoeg gegeten?

Het is normaal dat je peuter een wisselende eetlust heeft. Daar hoef je je niet druk over te maken. Kinderen voelen zelf ook heel goed aan wanneer ze genoeg hebben. Genoeg is dan ook echt genoeg. Dwing je kind niet om meer te eten (het bord leeg), want daardoor kun je het natuurlijke gevoel van honger en verzadiging (‘genoeg gehad’) verstoren.

Hoe houd je je kind op een gezond gewicht?

  • Door drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en warme maaltijd) en maximaal twee tot vier keer per dag iets kleins tussendoor te geven krijgt je kind voldoende voeding binnen en leert hij om er op andere momenten niet om te hoeven vragen.
  • Maak een gezellig moment van het tussendoortje door de tijd te nemen en je peuter te leren om niet te gaan spelen tijdens het eten, geen televisie te kijken of iets anders te doen. Zo leer je het eten bewust op te eten.
  • Bewegen is heel belangrijk. Het is gezond en leuk. Ga bijvoorbeeld iedere dag een uurtje naar buiten, lopend naar de winkel of naar een speelplaats. Laat je kind lekker rennen, springen, klimmen en fietsen op de driewieler.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal