Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Gezonde eetgewoonten

Gezond eten is goed voor de ontwikkeling van je kind. Dat heeft veel te maken met gezonde eetgewoonten. Als je kinderen leert om regelmatig en gevarieerd te eten, hebben ze daar hun hele leven voordeel van.

Deze tien tips kunnen je hierbij helpen:

  1. Vaste tijden aanhouden voor de maaltijden en tussendoortjes is handig.
  2. Je kunt het best het aantal tussendoortjes beperken tot maximaal vier. Zo beperk je het risico op overgewicht en het is beter voor de tanden.
  3. Het is gezellig om zo veel mogelijk met het hele gezin tegelijk te eten.
  4. Een ontbijt is voor je kind heel belangrijk.
  5. ’s Ochtends op de peuterspeelzaal is een stuk fruit heel lekker. Het is goed om wat af te wisselen in de soorten fruit die je meegeeft.
  6. Trakteren op de peuterspeelzaal is een feest voor je kind. Je hoeft niet op iets eetbaars te trakteren. Kleine kinderen vinden een speeltje ook heel leuk.
  7. Tussen de middag kan je kind weer extra energie krijgen van een volwaardige lunch. Daarin zitten volkorenboterhammen en wat fruit. Een paar kleine tomaatjes, stukjes komkommer, radijsjes of een wortel zijn ook lekker.
  8. Voor tussendoor is het beter om je kind niet te veel frisdrank en sap te geven. Die zorgen namelijk voor behoorlijk wat extra calorieën en zijn slecht voor het gebit. Water of (vruchten)thee is een goed alternatief. Je kunt sap of frisdrank ook aanlengen met water.
  9. Fruit, groente of brood vormen een gezond tussendoortje. Snoep, chips en andere minder gezonde voedingsmiddelen kun je beter bewaren voor speciale gelegenheden, zoals in het weekend.
  10. Je kind leert dingen eten doordat jij afwisseling aanbrengt in de soorten voedingsmiddelen. Kinderen gaan vanzelf wennen aan eten dat ze eerst misschien nog niet zo lekker vinden. Sommige kinderen moeten wel tien tot vijftien keer iets proeven voordat ze gewend zijn aan de nieuwe smaak. Je kunt je kind ook af en toe laten kiezen tussen twee soorten beleg of twee soorten groente.

Filmpje: Op stap met Lukas

Bron: Voedingscentrum

In dit filmpje van het Voedingscentrum kun je door de ogen van een peuter zien op hoeveel momenten kinderen in aanraking komen met (ongezonde) tussendoortjes.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal