Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Gezondheid en bewegen

Voldoende beweging is goed voor de gezondheid en de ontwikkeling van je kind. De meeste kinderen houden van klimmen, rennen en ontdekken. Maar soms moet je je kind daar een beetje bij helpen. Het is goed om je kind te stimuleren om veel en gevarieerd te bewegen.

Bewegen is goed voor de conditie

Bewegen is goed voor het gewicht en de conditie van je kind. Bewegen en sporten hebben ook een positief effect op het zelfvertrouwen en de sociale vaardigheden van je kind. Een goede conditie zorgt ook voor een betere weerstand. Daardoor word je minder snel ziek. Door te bewegen traint je kind de spieren, zoals de arm- en beenspieren en de hartspier. Het is ook goed voor de ademhaling en de bloedsomloop.

Hoeveel beweging heeft je kind nodig?

Volgens de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad hebben basisschoolkinderen elke dag minimaal een uur matig intensieve beweging nodig om gezond te blijven. Buitenspelen, naar school fietsen en wandelen zijn goede manieren om meer te bewegen. De Gezondheidsraad adviseert ook dat kinderen minimaal drie keer per week bot- en spierversterkende activiteiten doen. Meer informatie over de beweegrichtlijnen is te vinden op Allesoversport.nl.

Matig intensieve inspanning

Bij matig intensieve inspanning gaat je kind wat sneller ademen en gaat de hartslag omhoog. Je kind kan nog wel makkelijk praten. Voorbeelden van matig intensieve activiteiten zijn:

 • wandelen (boswandeling, speurtocht, naar vrienden lopen);
 • fietsen (naar school);
 • helpen in het huishouden (grasmaaien, stofzuigen).

Zwaar intensieve inspanning

Bij zwaar intensieve inspanning gaat je kind veel sneller ademen en stijgt de hartslag flink. Je kind heeft moeite om hele zinnen nog makkelijk uit te spreken. Voorbeelden van zwaar intensieve inspanning zijn:

 • sporten bij een vereniging (turnen, hockey, tennis);
 • zelfstandig of met vrienden sporten (hardlopen, voetballen, skaten);
 • gymles op school.

Je spieren versterken

Sommige bewegingen zorgen ervoor dat de spieren sterker worden. Veel sporten waarbij je moet rennen en springen, zorgen ook voor sterkere spieren. Voorbeelden van spierversterkende activiteiten die geschikt zijn voor basisschoolkinderen:

 • een bal overgooien;
 • in het klimrek slingeren;
 • trampolinespringen.

Je botten versterken

Sommige bewegingen zorgen ervoor dat de botten sterker worden. Voorbeelden van botversterkende activiteiten, die geschikt zijn voor basisschoolkinderen:

 • touwtjespringen;
 • traplopen;
 • dansen;
 • trampolinespringen.

Laat je kind meer bewegen

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind niet te veel zit. Laat je kind na elk half uur zitten even opstaan om te bewegen. Bijvoorbeeld om een glas water te halen, een paar kniebuigingen te doen of om te springen op de plaats.

Je kunt je kind meer laten bewegen door het bijvoorbeeld een sport te laten beoefenen of door het buiten te laten spelen. Bij buitenspelen bewegen kinderen meer, doordat ze de vrijheid en de ruimte hebben. Buitenlucht is ook nog eens gezond en je kind leert er ook andere kinderen door kennen.

Op zoek naar beweegtips voor ouders en kinderen voor alle seizoenen? Kijk dan op Allesoversport.nl. Op de iGrow App van TNO vind je meer tips over bewegen en leuke speelplekken bij jou in de buurt.

Beeldschermtijd

Kinder- en jeugdartsen adviseren om kinderen en jongeren buiten schooltijd maximaal 2 uur per dag een computer of tablet te laten gebruiken of tv te laten kijken. Voor kinderen tot 5 jaar is het advies: maximaal 1 uur beeldschermtijd per dag.

Jij en je kind kunnen op de volgende dingen letten:

 • Laat je kind regelmatig van houding wisselen. Een goede houding is op de grond op de buik, maar ook zittend aan een tafel of liggend op de bank met de nek ondersteund.
 • Het is belangrijk dat je kind niet te lang achter elkaar naar een beeldscherm kijkt, zoals de tablet of telefoon. Artsen wijzen op het gevaar van bijziendheid. Daarom is het advies: kijk na 20 minuten beeldschermtijd altijd minimaal 20 seconden in de verte en speel tenminste 2 uur per dag buiten. Door deze 20-20-2 regel is de kans op bijziendheid kleiner.
 • Het is nog niet bekend wat de effecten zijn van de straling van mobiele telefoons.
 • Je kind leert gezond gedrag makkelijker aan en houdt het vol wanneer je dit als ouders stimuleert en het goede voorbeeld geeft.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal