Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Beweegtips

Beweging heeft veel verschillende positieve effecten op de ontwikkeling en gezondheid van je kind.

Voordelen van bewegen

Door regelmatig te bewegen worden kinderen fitter en krijgen ze meer energie. Bewegen zorgt voor krachtige botten en sterke spieren, de spijsvertering werkt beter en je kind blijft beter op gewicht. Kinderen die regelmatig bewegen voelen zich meer ontspannen, energieker en ze slapen beter.

Hoe vaak bewegen?

Het is goed voor je kind om regelmatig te bewegen. Laat je kind minstens een uur per dag bewegen. Lopen, fietsen, buitenspelen; er zijn zoveel mogelijkheden. Ook is het belangrijk voor je kind om elke week minimaal drie keer spier- en botversterkende oefeningen te doen. Botversterkende activiteiten zijn activiteiten waarbij het lichaam met het eigen gewicht wordt belast. Denk aan springen, traplopen en dansen. Spierversterkende activiteiten zijn activiteiten, die kracht en uithoudingsvermogen van de spieren verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn sporten waarbij je moet rennen en springen, zoals voetbal en tennis. Ook zwemmen en fietsen of activiteiten die minder kracht kosten, maar die je kind lang kan volhouden, versterken de spieren.

Doe de beweegtest om inzicht te krijgen in hoeveel je kind beweegt en welke kansen er nog liggen.

Tips om je kind meer te laten bewegen

  • Laat je kind helpen met een huishoudelijk klusje, bijvoorbeeld met de fiets of lopend boodschappen doen of de was ophangen.
  • Fiets samen naar school.
  • Ga samen met je kind voetballen.
  • Daag je kind uit voor een wedstrijd hardlopen.
  • Speel een spel (badminton, volleybal, tikkertje, blikspuit) met je kind.
  • Help je kind met het bouwen van een hut.
  • Stimuleer je kind om eens uit te zoeken welke sporten er allemaal zijn naast bekende sporten als voetbal, zwemmen en volleybal. Misschien vindt je kind waterpolo, klimmen of streetdance ook leuk? Laat hem een proefles doen.
  • Kijk samen op Sport.nl welke sport geschikt en leuk is voor je kind en welke sportverenigingen er bij jullie in de buurt zijn.
  • Op school worden vaak door verenigingen proeflessen gegeven voor verschillende sporten. Vraag op een ouderavond eens of dat op de school van je kind ook wordt georganiseerd.

Meer tips vind je op Allesoversport.nl

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal