Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Gezond drinken

Voldoende drinken is belangrijk in de zwangerschap. Met 1,5 tot 2 liter per dag zit je goed. Dat is ongeveer 10 bekers of 10 grote glazen. Het advies is om vooral thee of koffie zonder suiker, halfvolle of magere melk of water te nemen.

Cafeïne

Koffie, thee en sommige soorten frisdrank, waaronder energiedrankjes bevatten de opwekkende stof cafeïne. Een teveel aan cafeïne kan de baby onrustig maken. Soms voelt het dan alsof je baby door je buik stuitert. Te veel cafeïne vergroot bovendien de kans op een miskraam. Het kan ook zorgen voor een lager geboortegewicht van je baby. Ook groene en zwarte thee bevatten cafeïne, maar wel veel minder dan koffie.

Drink per dag niet meer dan:

  • 1 mok/2 kopjes koffie of 1 energiedrankje
  • 3 koppen groene of zwarte thee

Wil je weten hoeveel koffie en thee je precies kunt drinken als je zwanger bent? Lees hier meer over op Voedingscentrum.nl.

Kraanwater

Bijna al het kraanwater in Nederland is veilig om te drinken. Maar soms kan er te veel lood in kraanwater zitten. Dit is het geval bij loden waterleidingen of nieuwe waterleidingen en kranen. Als je zwanger bent, is te veel lood niet goed voor je ongeboren kind.

Wil je weten wat je nog meer allemaal wel en niet kunt drinken (of eten) tijdens je zwangerschap? Download dan de app ZwangerHap van het Voedingscentrum.

Filmpje: De eerste 1000 dagen van je kind

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Presentatrice Fiona en deskundige Tessa Roseboom vertellen in dit filmpje meer over hoe belangrijk de eerste 1000 dagen zijn.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal