Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Geld bijhouden

Soms vliegt het geld je portemonnee uit. Als je geen grip krijgt op je geld en dit voor problemen zorgt, is het belangrijk dat je dit snel en goed aanpakt om ergere problemen te voorkomen.

Inkomsten en uitgaven

Als je niet precies weet wat je inkomsten en uitgaven zijn, kan het gebeuren dat je geld tekortkomt. Het is dus goed om te weten hoeveel geld je binnenkrijgt en hoeveel geld je uitgeeft.

Houd bijvoorbeeld elke week bij wat je krijgt aan loon, uitkering en kinderbijslag. Met de website Berekenuwrecht.nl reken je uit waar je recht op hebt. Op de site zie je ook meteen hoe je dat geld aanvraagt.

Houd een kasboekje bij

Houd met een kasboekje of huishoudboekje goed bij hoeveel geld je uitgeeft en wat je daarvan koopt. Dit kan met het kasboek van Nibud.nl en ook met software. Zo zie je waar je je geld aan uitgeeft en waar je kunt besparen.

Sparen en besparen

Het is verstandig om te sparen, zodat je geld hebt voor periodes waarin het minder goed gaat. Ook is het goed om te ‘besparen’. Wees bijvoorbeeld zuinig met energie, gas en water. Probeer ook minder mobiel te bellen, koop minder (dure) kleding en koop in de supermarkt alleen die dingen die je op je lijstje hebt gezet.

Schulden en geld lenen

Heb je geldzorgen of schulden? Dan is het niet verstandig om met geleend geld schulden af te betalen of om producten op afbetaling te kopen. Je maakt de problemen dan juist erger.

Als je beginnende schulden hebt, biedt de website Zelfjeschuldenregelen.nl hulp bij het zelf oplossen van je schulden. Wanneer het je zelf niet meer lukt om uit de schulden te komen, ga dan op zoek naar professionele hulp.

Hulpverlening bij geldzorgen

Er zijn verschillende professionele organisaties die helpen bij financiële of juridische problemen. Deze hulpverlening is meestal gratis. Via de gemeente krijg je meer informatie over hulpinstanties, zoals een kredietbank, de sociale dienst of het maatschappelijk werk.

Kijk voor meer budgettips en hulp bij schulden op Nibud.nl.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal