Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Brommers en scooters

Veel jongeren vinden het prachtig om een brommer of een scooter te hebben. Met bromfiets ben je natuurlijk snel op school of op je werk.

Bromfietsrijbewijs

Vanaf 16 jaar mogen jongeren op een bromfiets of scooter rijden zodra ze hun bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) hebben behaald bij het CBR. Dit houdt in dat je kind een theorie-examen en een praktijkexamen aflegt. Beide zijn verplicht.

Beginnersrijbewijs

Jongeren die hun bromfietsrijbewijs behalen, hebben de eerste vijf jaar een beginnersrijbewijs. Als je kind nog 16 of 17 is, is het zelfs de eerste zeven of zes jaar beginnend bestuurder. Voor elke zware verkeersovertreding krijgt een beginnend bestuurder een strafpunt. Als je kind drie strafpunten heeft, wordt het rijbewijs geschorst en moet het een rijvaardigheidsonderzoek afleggen.

Op de rijbaan

Jongeren mogen meestal met hun brommer of scooter op de rijbaan rijden. Er gelden wel andere verkeersregels voor brommers dan voor auto’s. Ze zijn verplicht om een helm te dragen en ze mogen niet harder dan 45 kilometer per uur rijden. Veiligheid is natuurlijk belangrijk.

Een snorfiets

Een helm is niet verplicht als je kind op een snorfiets rijdt. Het verschil tussen een snorfiets en een brommer is te zien aan het gele kentekenplaatje van de brommer en het blauwe kentekenplaatje van de snorfiets. Een snorfiets mag maximaal 25 kilometer per uur op de fietspaden. Ook voor een snorfiets moet je kind een bromfietsrijbewijs hebben.

Bromfietsverzekering

Het is verplicht om een bromfietsverzekering af te sluiten. Als je kind een ongeval veroorzaakt, moet de schade uiteraard vergoed worden, ook de schade die hij of zij aan anderen toebrengt. De prijzen van bromfietsverzekeringen hangen onder andere af van de woonplaats, het type brommer, het bouwjaar en de aanschafprijs.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal