Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Beweging

Voldoende beweging is goed voor je gezondheid. Door voldoende te bewegen, zorg je er niet alleen voor dat je een gezond gewicht houdt, maar ook dat je lichaam in conditie blijft.

Bewegen

De Gezondheidsraad adviseert in de beweegrichtlijnen om minimaal 2,5 uur per week matig tot zwaar intensief te bewegen. Bijvoorbeeld door te wandelen, fietsen of sporten. Dat helpt je om fit en gezond te blijven. Ook is het goed om twee keer per week spier- en botversterkende oefeningen te doen. Meer informatie over de Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad vind je op Allesoversport.nl.

Conditie

Als je een kinderwens hebt, helpt het als je lichaam in goede conditie is. Om gezonde kinderen te krijgen is het beter als je niet te zwaar (overgewicht) of te licht (ondergewicht) bent. Dit kan complicaties veroorzaken tijdens je zwangerschap. Daarom zijn voldoende beweging en gezond eten belangrijk.

Fanatiek sporten

Bewegen is goed, maar heel fanatiek sporten niet. Vrouwen die topsport bedrijven of marathons lopen, hebben meer kans op een ontregelde menstruatiecyclus en onvruchtbaarheid. Vrouwen hebben namelijk een minimaal vetlaagje nodig om hun cyclus op gang te houden. Maar als je niet al te intensief of te vaak traint als je in verwachting wilt raken, kun je gewoon lekker blijven sporten.

Tips voor gezonde beweging

  • Maak tijdens de lunchpauze een wandeling. Combineer die eventueel met boodschappen, die je lopend in de buurt kunt doen.
  • Klussen in en om het huis is ook bewegen. Als je bijvoorbeeld de ramen zeemt, stofzuigt of het gras maait verbrand je ook calorieën.
  • Download wandelroutes rond en door je woonplaats en ga op pad. Je ontdekt op deze manier je eigen woonomgeving opnieuw en beweegt meer.
  • Probeer bij alles wat je doet extra beweging te pakken. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift, ga op de fiets naar de winkel of stap een halte eerder uit de bus en loop de laatste tien minuten naar je bestemming.

Andere websites met informatie

  • Meer informatie over zwanger worden en bewegen kun je vinden op de vraag-en-antwoordpagina van Strakszwangerworden.nl.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal