Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Bedritueel

Voor kinderen is het fijn om de dag rustig af te sluiten. Dat geeft duidelijkheid. Help je kind door een vaste volgorde te gebruiken. Bijvoorbeeld uitkleden, wassen, tandenpoetsen, pyjama aantrekken, voorlezen en knuffelen. Je kind weet dan wanneer het moet gaan slapen. Zo wordt het slaapritueel een vast onderdeel van het dag- en nachtritme van je kind. Zorg ervoor dat het slaapritueel ongeveer 20 tot 30 minuten duurt. Zorg er ook voor dat je dit met volle aandacht doet. Doe dus geen andere activiteiten tussendoor. Als je zelf rust uitstraalt, wordt je kind daar rustig van. Je kind voelt het ook als je gehaast bent, dat helpt juist niet bij het slapen gaan.

Verhaaltje voor het slapengaan

Bijna alle kinderen vinden het leuk om voor het slapengaan nog even voorgelezen te worden. Kleine kinderen kun je steeds opnieuw hetzelfde boekje voorlezen. Houd je wel aan de slaaptijd. Als het slaaptijd is, zorg er dan voor dat er geen afleiding meer is, zodat je kind de kans krijgt om te gaan slapen.

In bed blijven

Wanneer je wilt dat je peuter in bed blijft, kun je dat het beste als volgt aanpakken:

Na het slaapritueel zeg je welterusten en vertrek je of je gaat in een hoek van de kamer zitten (uit het zicht). Peuters vragen op dat moment nog wel eens opnieuw om aandacht. Om het afscheid uit te stellen, zeggen ze bijvoorbeeld dat ze weer moeten plassen. Ze stellen allerlei vragen of maken grapjes. Vertel dat het de volgende dag weer tijd is voor alle vragen en grapjes en zeg opnieuw welterusten. Als je kind uit bed gaat, begeleid je je kind weer naar zijn eigen bed. Als er iets is, troost je kind dan eerst in bed. Lukt dat niet? Neem je kind dan even bij je totdat het voldoende is gekalmeerd en breng het kind daarna weer naar zijn eigen bed. Geef de volgende dag een compliment als je kind de hele nacht lekker geslapen heeft.

Blijft je peuter maar uit bed komen? Pak de slaapproblemen aan met een methode die bij jullie past.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal