Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Aandacht geven

Jongeren waarderen het als je tijd uittrekt voor een gesprek. Kies er een goed moment voor uit, bijvoorbeeld als je kind zich een beetje lijkt te vervelen en maar wat rondhangt in huis. Laat je eigen werk dan even liggen en ga met je puber praten.

Hoe begin je?

Geef om te beginnen een complimentje over zijn of haar uiterlijk, of over een prestatie op school of op het sportveld. Je kunt je kind ook uitnodigen om eens samen met jou naar de film te gaan, gewoon voor de gezelligheid of als beloning, bijvoorbeeld voor hulp met een klusje in huis.

Echte aandacht

Als je echt aandacht hebt voor je kind, kun je op een moment dat je met z’n tweeën bent belangrijke onderwerpen bespreken. Samen kom je dan vanzelf van het ene onderwerp op het andere.

  • Neem de tijd om goed naar je kind te luisteren en zeg niet alleen wat jij ervan vindt.
  • Serieuze gesprekken hoeven geen uren te duren; soms is 10 minuten al heel wat. Pubers zijn meestal niet zo spraakzaam.
  • Het hoeven ook niet altijd ernstige gesprekken te zijn.
  • Samen grappen maken, lachen en vertellen wat je hebt gedaan of binnenkort gaat doen, zorgt ook voor een prima contact.

Samen iets doen is ook aandacht geven

In Nederland kennen we een echte praatcultuur. Het lijkt alsof praten de oplossing is voor alles, maar niet alle pubers staan open voor gesprekken en niet alle ouders zijn gewend om veel met hun kind te praten.

Samen iets ondernemen is ook een uitstekende manier om contact te krijgen met je puber en je verbonden te voelen. Soms is het dan makkelijker om met elkaar van gedachten te wisselen en te horen wat je puber echt bezighoudt.

Hoe vaak?

Als je regelmatig tijd investeert in je opgroeiende zoon of dochter, is dat een uitstekende basis voor jullie relatie. Af en toe roepen dat je ook maar voor het eerst een puber in huis hebt, kan de ernst van een gesprek ook wat relativeren.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal