Kennemerland
"Niks op kantoor. De coach kwam gewoon bij ons thuis. Wel zo vertrouwd"
De moeder van Sophie zag op tegen de eerste afspraak

Verwijsindex

Wat is dat precies, de verwijsindex? De verwijsindex is een contactsysteem dat ervoor zorgt dat hulpverleners niet langs elkaar heen werken.

Het komt vaak voor dat meerdere professionals betrokken zijn bij hetzelfde kind, jongere of gezin, maar dit niet van elkaar weten. Daarom hebben diverse organisaties zich aangesloten bij de verwijsindex. Wanneer hulpverleners samen werken, kunnen zijn kinderen en jongeren beter helpen.

 

Hoe werkt het?

Wanneer een hulpverlener betrokken is bij een kind of jongere, dan zet hij een aantal gegevens in de verwijsindex. Als een andere professional zijn naam koppelt aan hetzelfde kind of jongere, ontstaat een match. Deze match is er ook als kinderen dezelfde ouder(s) hebben. Bij zo’n match ontvangen de professionals een e-mail van de verwijsindex met elkaars contactgegevens (naam, emailadres en telefoonnummer). Zij nemen, met toestemming van de ouders of jongeren, contact op met elkaar én met de ouders en de jongere om te overleggen hoe ze het beste kunnen samenwerken.

Wie doen er mee?
Aan de verwijsindex doen organisaties mee die werken met jeugdigen tot 23 jaar en hun ouders. Je kunt hierbij denken aan: onderwijs, jeugdgezondheidszorg, maatschappelijk werk, jongerenwerk, Halt, Leerplicht, thuisbegeleiding, jeugdhulp, jeugdggz, jeugdbescherming, Veilig Thuis, verloskundigen, kraamzorg, kinderopvang, peuterspeelzalen en ook het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Privacy & rechten

De verwijsindex is alleen toegankelijk voor hulpverleners. Wanneer wij de naam van je kind in de verwijsindex zetten, zullen wij dit altijd met je bespreken. Er wordt geen inhoudelijk informatie in de verwijsindex gezet, alleen de naam, geslacht, geboortedatum, BSN nummer en het adres. ‘Matches’ tussen professionals zijn alleen zichtbaar voor de hulpverleners die direct betrokken zijn. Zij kunnen ook niet zoeken naar kinderen of jongeren in het systeem.

Je hebt als jongere of ouder het recht om de geregistreerde gegevens in de verwijsindex in te zien, te weten waarom je in de verwijsindex bent opgenomen en om eruit verwijderd te worden als de professional niet goed kan onderbouwen waarom hij of zij de verwijsindex gebruikt. Als je het met de professionals niet eens kan worden over het gebruik van de verwijsindex kun je je richten tot de gemeente.

Meer info & handige links

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal