Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Waterpokken

Waterpokken is een infectieziekte die vooral kinderen krijgen. Als je zwanger bent en voor het eerst van je leven waterpokken krijgt, kan dat in sommige gevallen nadelige gevolgen hebben voor jezelf en je ongeboren kind.

Besmettelijk

  • Waterpokken is heel besmettelijk, al vanaf twee dagen voordat de blaasjes verschijnen. De besmettelijkheid blijft tot alle blaasjes een korstje hebben. Dat is meestal maximaal zeven dagen na het ontstaan van de blaasjes.
  • Als je zelf geen waterpokken hebt gehad, overleg dan met je verloskundige, huisarts of gynaecoloog of je tijdens je zwangerschap beter uit de buurt kunt blijven van iemand met waterpokken.
  • Als je in de buurt bent geweest bij iemand die waterpokken heeft en zelf geen waterpokken hebt gehad, neem dan direct contact op met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Zij weten wat je dan het best kunt doen.
  • Als je zelf al waterpokken hebt gehad, kun je het in principe niet nog een keer krijgen, en heeft het dus ook geen gevolgen voor je zwangerschap. Je hoeft je dan geen zorgen te maken.

Infectie met waterpokken

  • Heb je nooit eerder waterpokken gehad en vermoed je dat je nu bent geïnfecteerd? Neem contact op met je huisarts en overleg over de mogelijkheden van behandeling.
  • Je hebt als zwangere met waterpokken een grotere kans op een ernstige longontsteking.

Risico voor de baby

  • Vooral als je waterpokken krijgt als je tussen 13 en 20 weken zwanger bent, is er een kleine kans dat de baby een ernstige aangeboren afwijking krijgt.
  • Krijg je waterpokken in de periode van zeven dagen vóór de bevalling tot zeven dagen erna, dan kun je de ziekte doorgeven aan je baby. De baby krijgt dan meteen een behandeling.

Meer informatie

Op de site van het RIVM.nl lees je meer over waterpokken tijdens de zwangerschap.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal