Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Waarom een diagnose kan helpen

Het krijgen van een diagnose voelt soms heel definitief: nu is het echt zo. Tegelijkertijd kan een diagnose ook duidelijkheid geven, en het makkelijker maken om jouw kind de juiste ondersteuning te bieden.

Duidelijkheid

Een diagnose kan duidelijkheid geven. Bijvoorbeeld over de juiste behandeling voor jouw kind, de hulpmiddelen die nodig zijn, of de medicijnen die kunnen helpen. Ook zijn er speciale stichtingen en kennisinstituten, die alles weten over bepaalde diagnoses. Denk bijvoorbeeld aan Integralevroeghulp.nl. Zij kunnen je veel goede en heldere informatie geven over de beperking, stoornis of ziekte van jouw kind.

Lotgenoten

Wanneer je dit fijn vindt, kun je je aansluiten bij lotgenoten: andere ouders van kinderen met dezelfde diagnose. Je kunt met deze ouders ervaringen en tips delen.. Zij weten als geen ander wat jullie als gezin meemaken. Het kan zelfs een eerste idee geven van de toekomst: wat kan jouw kind straks wel en niet? Zo kun je jezelf hier alvast op voorbereiden.

Vergoeding van zorg

Een diagnose kan duidelijk maken welke zorg jouw kind nodig heeft. Ook is het met een diagnose vaak makkelijker om een vergoeding aan te vragen voor deze zorg.

Een diagnose is ook niet alles

Hoe fijn het krijgen van een diagnose ook kan zijn: het is niet alles. Een nadeel kan bijvoorbeeld zijn dat je kind teveel een stempel krijgt. Hierdoor kan je omgeving het karakter van jouw kind niet meer goed zien. Of zelfs vooroordelen hebben.

Bovendien verandert je kind niet, door de diagnose. Je kind heeft nog steeds dezelfde zorg en ondersteuning nodig van jou als ouder.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal