Voorbehoedsmiddelen
Een voorbehoedsmiddel is een middel om een zwangerschap en soa’s te voorkomen. Het is belangrijk dat jongeren al voordat ze seksueel actief worden, weten hoe ze veilig kunnen vrijen en hoe ze daar zelf voor kunnen zorgen met voorbehoedsmiddelen.
Welke voorbehoedsmiddelen zijn er?
We noemen voorbehoedsmiddelen ook wel anticonceptie. Dat betekent letterlijk: tegen zwangerschap. Al deze methodes zijn heel betrouwbaar als je ze goed gebruikt. Er is maar één middel om soa’s mee te voorkomen: het condoom. Een zwangerschap voorkomen kan met meer methodes:
- de pil
- het condoom
- het spiraaltje
- een anticonceptiering
- het anticonceptiestaafje
- de prikpil
- een anticonceptiepleister
Er bestaan nog enkele andere soorten anticonceptie, zoals het pessarium en de FemCap. Deze middelen worden bijna niet gebruikt. Ze zijn namelijk ingewikkeld om goed te gebruiken en er kan makkelijk iets mis mee gaan. Ze worden alleen aangeraden aan vrouwen en meisjes die de andere soorten anticonceptie zoals hierboven genoemd niet willen gebruiken.
Condoom én pil
Je kind kan het best vrijen met een condoom én de pil. Double Dutch heet dat. Zo beschermt het zich extra goed tegen een soa én een zwangerschap.
Welk middel past bij je kind?
Een condoom is de enige manier om een soa te voorkomen. Er zijn condooms voor zowel jongens als meiden. Daarnaast kan je dochter of de vriendin van je zoon nog een andere vorm van anticonceptie kiezen, afhankelijk van wat het best bij haar past. Elk middel heeft voor- en nadelen:
- Aan sommige middelen moet je elke dag denken, aan andere maar één keer in de tien jaar.
- Bij het ene middel kun je je ongesteldheid zelf plannen, bij het andere komt die altijd op hetzelfde moment.
- Er zijn middelen met hormonen en middelen zonder hormonen.
- Sommige middelen kun je zelf innemen of inbrengen en sommige anticonceptie moet een arts inbrengen.
Wil je je dochter helpen bij haar anticonceptiekeuze? Laat haar dan de test doen op Seksualiteit.nl.
Zelf verantwoordelijk
Je dochter of zoon is zelf verantwoordelijk voor het voorkomen van een soa of zwangerschap. Meiden kunnen dus ook zorgen voor het condoom en jongens kunnen ook vragen of een meisje anticonceptie gebruikt. Bespreek dit eens met je kind.