Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Soa

Soa’s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen. Een soa is een infectie die je kunt oplopen als je onveilig vrijt. Het is belangrijk om al vroeg met je kind te praten over veilig vrijen en voorbehoedsmiddelen. Zo kun je voorkomen dat je kind een soa oploopt.

Kun je soa’s herkennen?

Als je kind een soa oploopt, kan het klachten krijgen zoals pijn bij het plassen of afscheiding. Maar dat hoeft niet. Vaak geeft een soa geen klachten en heeft je kind nergens last van. Testen is dan de enige manier om zeker te weten of je kind een soa heeft.

Het voorkomen van soa’s

Veilig vrijen biedt de beste bescherming tegen de meeste soa’s. Veilig vrijen is vrijen met een condoom. Adviseer je kind daarom altijd om met een condoom te vrijen. Het condoom werkt niet tegen schaamluis.

Welke soa’s kennen we?

Chlamydia is de meest voorkomende soa onder jongeren in Nederland. Andere soa’s zijn:

Virale en bacteriële soa’s

De meeste soa’s worden veroorzaakt door een virus of een bacterie.

  • Virale soa’s zijn te behandelen met medicijnen, maar niet altijd te genezen. Dit geldt bijvoorbeeld voor herpes genitalis.
  • Bacteriële soa’s zijn goed te behandelen. Het is wel belangrijk dat een soa op tijd wordt ontdekt. Loopt je kind te lang rond met een soa, dan kan dat vervelende gevolgen hebben. Chlamydia en gonorroe kunnen bijvoorbeeld bij meisjes leiden tot onvruchtbaarheid.

Soa-onderzoek

De meeste mensen doen het soa-onderzoek bij de huisarts. Bij de huisarts valt het onderzoek onder de basisverzekering. Maar houd wel rekening met het verplichte eigen risico vanaf 18 jaar.

Jongeren kunnen ook gratis en vertrouwelijk terecht bij het soa-spreekuur van de GGD. Ze worden hier getest op chlamydia en gonorroe. Als het nodig is ook op andere soa’s.

Op Sense.info kan je kind een afspraak maken bij een soa-spreekuur in de buurt.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal