Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Verre reizen

Een verre reis, bijvoorbeeld naar Afrika, Azië of Zuid-Amerika is een avontuur en vergt behoorlijk wat voorbereiding, zeker als je zwanger bent. Raadpleeg van tevoren een deskundig reizigersadviseur: de huisarts, GGD of travel clinic.

Af te raden bestemmingen

Sommige bestemmingen worden sterk afgeraden als je zwanger ben en/of als je baby/kind nog geen 5 jaar is. In deze landen zijn namelijk muggen, die ziektes overbrengen als malaria zika, dengue. Deze zijn gevaarlijk voor jou en je (ongeboren) kind. Het gaat vooral om landen in Afrika, zoals Kenia, Tanzania, Zanzibar, Ghana en Gambia. Er zijn ook risicogebieden in Azië en Zuid Amerika.

Warm klimaat

Als je naar een warm land gaat, is het belangrijk om goed op je gezondheid te letten en je voor te bereiden op andere temperaturen dan je gewend bent. In landen met een warm klimaat heersen vaak meer ziekten. Daarom is het belangrijk om je van tevoren te laten inenten.

Heb je inentingen nodig?

Je huisarts en de GGD kunnen je vertellen voor welke ziektes je inentingen nodig hebt voor het land waar je heen gaat. Weet dat bepaalde inentingen niet aan zwangeren (en kleine kinderen) gegeven worden. Ook wanneer je bepaalde activiteiten wilt gaan ondernemen, is het goed om te checken of er risico’s aan verbonden zijn voor zwangere vrouwen.

Water drinken

In een warm klimaat is het verstandig om veel (flessen)water te drinken tegen uitdroging door de hitte. Als je te weinig drinkt, heb je als zwangere eerder kans op een blaasontsteking. Je kunt eventueel bij de apotheek of de drogist vochtregulerende middelen kopen.

Zwanger in het vliegtuig

Als je zwanger bent, mag je in de meeste gevallen gewoon vliegen tot 34-36 weken zwangerschap. Per vliegtuigmaatschappij verschillen de regels, dus vraag je vliegtuigmaatschappij tot wanneer je mag vliegen. Sommige vliegmaatschappijen vragen om een zwangerschapsverklaring (in het Engels). Deze kan de verloskundige of gynaecoloog maixmaal een week voor vertrek opstellen. Bij sommige bestemmingen heb je er voor de terugweg ook weer een nodig. Die kan niet vanuit Nederland gemaild worden, omdat je verloskundige niet kan zien hoe het op dat moment met je gezondheid is. Hiervoor moet je dus naar een arts in het land waar je dan bent. Vraag dit goed van tevoren na bij de luchtvaartmaatschappij. Als je een medische indicatie hebt, kan het problemen opleveren om te vliegen. De luchtvaartmaatschappij kan je dan weigeren.

Meer informatie

Lees ter voorbereiding ook de artikelen Voorbereid op vakantie en Ziektes in het buitenland. Kijk voor meer informatie over reisadviezen en vaccinaties op de website van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering: LCR.nl.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal