Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Verkoudheid en bronchitis

Kinderen hebben vaker last van verkoudheid dan volwassenen. Het kan heel lastig zijn, maar gaat gelukkig binnen twee weken vanzelf weer over.

Minder weerstand tegen verkoudheid

Er bestaan meer dan 200 verschillende verkoudheidsvirussen. Volwassenen bouwden tijdens hun leven een weerstand op tegen veel van deze virussen, maar kinderen nog niet. Kinderen zijn daardoor meer vatbaar voor verkoudheidsvirussen en vaker verkouden dan volwassenen. Een verkoudheid is bij kinderen moeilijk te voorkomen.

De symptomen van verkoudheid

Een verkoudheid is een besmettelijke virusinfectie van de bovenste luchtwegen. De symptomen van een verkoudheid zijn: een loopneus of een verstopte neus, keelpijn, hoesten, niezen, hoofdpijn, spierpijn, verhoging of koorts en vermoeidheid. Een verkoudheid kan zich ook verplaatsen naar het oor. In dat geval kan je kind een oorontsteking krijgen.

Kijk voor meer informatie over verkoudheid op Thuisarts.nl.

Geen geneesmiddel tegen verkoudheid

Er bestaan geen geneesmiddelen tegen verkoudheid. Ook antibiotica helpen niet, omdat antibiotica alleen helpen tegen bacteriële infecties en niet tegen virusinfecties. Wel kun je bij de drogist verschillende middelen kopen die de symptomen kunnen verminderen, zoals hoestdrank, een verkoudheidsbalsem met menthol, neusspray of oorspray.

Wanneer ga je naar de huisarts?

Meestal gaat een verkoudheid binnen 2 weken vanzelf weer over. Het is dus ook niet nodig om meteen naar de huisarts te gaan. Ga wel naar de huisarts als:

  • de verkoudheid langer dan 2 weken aanhoudt;
  • je kind ademhalingsproblemen krijgt;
  • de symptomen steeds erger worden.

Heeft je kind een piepende ademhaling?

Als je kind hoest bij verkoudheid of griep kunnen de bronchiën (luchtpijpvertakkingen) ontstoken raken. Dit noem je acute bronchitis. Acute bronchitis is te herkennen aan een piepende ademhaling, veel slijm ophoesten en soms een pijnlijk gevoel op de borst. Meestal gaat dit binnen een paar dagen over. Houden de klachten aan of worden ze erger? Is het slijm dat je kind ophoest groen van kleur? Neem dan contact op met de huisarts.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal