Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Verkoudheid

We zijn allemaal wel eens snipverkouden. Toch is het natuurlijk heel vervelend als je peuter zich niet lekker voelt, keelpijn heeft, snotterig is en constant moet niezen en hoesten.

Verkoudheid is een virusinfectie

Een verkoudheid is een besmettelijke virusinfectie van de bovenste luchtwegen. Er bestaat niet één verkoudheidsvirus: er bestaan er maar liefst meer dan tweehonderd! Kinderen hebben tegen deze virussen nog geen weerstand opgebouwd. Daarom worden zij vaker verkouden dan volwassenen, die tijdens hun leven al met veel virussen in aanraking zijn gekomen.

De symptomen van een verkoudheid zijn:

  • een loopneus of een verstopte neus;
  • keelpijn, hoesten en niezen;
  • hoofdpijn;
  • spierpijn;
  • verhoging of;
  • vermoeidheid.

Een verkoudheid kan zich ook verplaatsen naar het oor. In dat geval kan je kind een oorontsteking krijgen. Kijk voor meer informatie op Thuisarts.nl.

Geen geneesmiddelen tegen verkoudheid

Er bestaan geen geneesmiddelen tegen verkoudheid. Ook antibiotica helpen niet, omdat antibiotica alleen helpen tegen bacteriële infecties en niet tegen virusinfecties. Wel kun je bij de drogist verschillende middeltjes kopen die de symptomen kunnen verminderen, zoals hoestdrank, een verkoudheidsbalsem met menthol, neusspray of oorspray.

Wanneer ga je naar de huisarts?

Meestal gaat een verkoudheid binnen twee weken vanzelf weer over. Het is dus ook niet nodig om meteen naar de huisarts te gaan. Ga wel met je kind naar de huisarts als:

  • een verkoudheid langer dan twee weken aanhoudt;
  • je kind ademhalingsproblemen krijgt;
  • de symptomen steeds erger worden.

Als een kind voortdurend verkouden is, kan er ook een andere oorzaak zijn, zoals een allergie of vergrote amandelen. Uitgebreider onderzoek kan dan nodig zijn.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal