Verkoudheid
Baby’s hebben vaker last van verkoudheid dan volwassenen. Dit kan heel lastig zijn, maar is gelukkig meestal onschuldig. Het gaat dan binnen twee weken vanzelf weer over.
Minder weerstand
Er bestaan meer dan tweehonderd verschillende verkoudheidsvirussen. Volwassenen bouwen tijdens hun leven weerstand op tegen veel van deze virussen, maar baby’s en kinderen nog niet. Ze zijn daardoor vatbaarder voor verkoudheidsvirussen dan volwassenen. Gemiddeld is een kind acht keer per jaar verkouden.
Zoutoplossing
Er bestaan geen geneesmiddelen tegen verkoudheid. Als je baby een vieze of verstopte neus heeft, kun je een zoutoplossing gebruiken in de vorm van een neusspray of pipet. Je spuit de zoutoplossing in het neusje om het snot op te lossen. Daardoor kan je baby beter door de neus ademhalen en makkelijker drinken. De zoutoplossing is gewoon verkrijgbaar bij de apotheek en de drogist.
Medicijnen en honing
Geef je baby niet zomaar medicijnen. Van de werking van medicijnen op baby’s is nog te weinig bekend. Geef je baby daarom ook geen drogistenmiddeltjes en hoestmiddelen. Geef ook géén honing. In honing zit een stofje dat giftig kan zijn voor je baby. Wil jij je baby toch iets geven, overleg dan met het consultatiebureau.
Voldoende drinken
Laat je baby goed drinken. Met een dichte neus kan een baby vaak moeilijk drinken. Voor het voeden kun je de neus van je baby druppelen met een speciale zoutoplossing voor baby’s. Vaak komt het snot dan los en niest je baby dit eruit of slikt het door.
Hulp inschakelen
Voor een gewone verkoudheid hoeven kinderen niet naar de huisarts. Ga wel met je baby naar de huisarts als:
- De verkoudheid langer dan twee weken aanhoudt.
- Je baby erg benauwd is of een piepende ademhaling krijgt.
- De klachten erger worden.
Houd tot slot in de gaten of je baby koorts heeft.
Kijk op Thuisarts.nl voor meer informatie over verkoudheid bij kinderen.