Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Bloedarmoede

Als je kind bloedarmoede heeft, wordt er te weinig zuurstof naar de spieren en andere organen en weefsels vervoerd. Daardoor voelt je kind zich snel moe en uitgeput.

Hoe ontstaat bloedarmoede?

  • Bloedarmoede kan ontstaan door een hevige bloeding, bijvoorbeeld door een ongeval. Er is dan letterlijk even te weinig bloed in het lichaam.
  • Een andere oorzaak kan zijn dat het lichaam te weinig rode bloedcellen aanmaakt, bijvoorbeeld door een tekort aan ijzer of aan vitamine B12.
  • Bloedarmoede kan ook ontstaan doordat het lichaam de rode bloedcellen te snel afbreekt.
  • En het is mogelijk dat er iets mis is met de hemoglobine in het bloed. Hemoglobine zorgt ervoor dat het zuurstof alle delen van het lichaam bereikt.

Wat zijn de symptomen van bloedarmoede?

Als je kind bloedarmoede heeft, voelt het zich snel moe en uitgeput. Het voelt zich waarschijnlijk ook snel duizelig. Je kind krijgt een bleke huid en kan last hebben van oorsuizingen, kortademigheid en hartkloppingen.

De behandeling van bloedarmoede

Allereerst is het belangrijk dat de huisarts met een onderzoek aantoont of je kind inderdaad bloedarmoede heeft. De behandeling hangt af van de oorzaak van de bloedarmoede.

Meestal lukt het wel om het zuurstoftekort in het bloed weer op peil te brengen via bepaalde voeding met extra ijzer of vitamine B12, zoals vlees, kiwi’s, broccoli en sperziebonen.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal