Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Verantwoordelijkheid jongens

Je zoon is zelf verantwoordelijk voor het voorkomen van een soa of zwangerschap. Natuurlijk kun je hem wel uitleg geven over veilig vrijen.

Voorkomen van zwangerschap

Het is belangrijk dat jongens weten hoe een meisje zwanger kan worden en hoe je dat kunt voorkomen met anticonceptie. Veel jongens weten hier niet genoeg over. Het is daarom goed om dit te bespreken met je zoon of leg een folder of boekje neer.

Anticonceptie

Het is goed dat jongens zich verdiepen in de soorten anticonceptie die er zijn voor jongens en meiden. Anticonceptie is een gedeelde verantwoordelijkheid. Het is daarom belangrijk dat je zoon goed weet hoe de anticonceptie van zichzelf en de partner werkt. Adviseer je zoon om de bijsluiter te lezen.

Stel voor dat je zoon zijn vriendin helpt om anticonceptie uit te zoeken, bijvoorbeeld met behulp van een keuzetest op Anticonceptievoorjou.nl. Je kunt voorstellen dat hij met zijn vriendin meegaat naar de huisarts om anticonceptie te halen.

Condoom

Je zoon kan het best van tevoren besluiten dat hij alleen seks wil hebben met condoom of anders niet. Dat betekent dus ook dat hij seks moet kunnen weigeren als hij geen condoom bij zich heeft, of als het meisje onveilige seks wil hebben. Een condoom beschermt tegen een zwangerschap en soa’s.

Het is verstandig als je zoon altijd condooms bij zich draagt voor de zekerheid. Hij kan ze zelf kopen of jij kunt ze aan hem geven. Je kunt ze bijvoorbeeld ook zichtbaar in huis neerleggen, zodat hij ze zelf kan pakken. Zeker als hij op vakantie gaat, kan hij zich beter goed voorbereiden. En zorg dat hij let op de houdbaarheidsdatum.

Een condoom gebruiken

Adviseer je zoon om een keer te oefenen met het omdoen van een condoom. Je kunt dat tussen neus en lippen door vertellen, dan maak je het niet zo persoonlijk. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik heb gehoord dat je de eerste keer nogal kunt klungelen met een condoom, wist je dat het helpt om van tevoren een keer te oefenen?’

Op Sense.info kan hij lezen hoe je condooms op de goede manier gebruikt en wat veelgemaakte fouten zijn.

Als het misgaat

Condooms kunnen scheuren of afglijden. Ook kan het gebeuren dat de vriendin van je zoon de pil een keer vergeet. Zorg dat je zoon weet dat je niet boos wordt als er iets mis gaat, zodat hij naar je toe komt met problemen.

Zeg dat je trots bent dat hij dit tegen je durft te zeggen. Probeer je zoon niet te veroordelen. Ongelukjes zijn heel vervelend, maar ze kunnen gebeuren. Het is nu vooral belangrijk om hem gerust te stellen en actie te ondernemen om een zwangerschap en soa te voorkomen.

Hulp zoeken

Laat je zoon samen met zijn partner nagaan of er risico is op een zwangerschap en/of soa als het mis is gegaan. Je zoon kan hiervoor met zijn partner naar de huisarts of apotheker bellen. Leg uit dat als hij dit lastig vindt om zelf te doen, je dit ook samen met hem kunt doen.

Als blijkt dat er risico is op een ongewenste zwangerschap, zorg dan dat het meisje zo snel mogelijk de morning-afterpil slikt. Die kun je kopen bij de drogist, zonder recept. Adviseer je zoon en zijn partner ook om (samen) naar de huisarts te gaan en een soa-test te doen.

Op Seksualiteit.nl vind je meer informatie over gedeelde verantwoordelijkheid.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal