Kennemerland
"Het was maar een kleine vraag, maar ze namen echt de tijd voor me"
De vader van Max belde met het Informatie & Adviesteam

Studiekosten

Als je kind gaat studeren, komt daar veel bij kijken. Zeker ook op financieel gebied. Welke uitgaven en inkomsten kun je verwachten en wat kan je kind doen als je meer uitgaven dan inkomsten hebt?

Uitgaven

Studeren kost veel geld. Naast collegegeld, moet je rekening houden met kosten voor levensonderhoud en verzekeringen. Gaat je kind op kamers, dan is huur een grote kostenpost. Als ouder kun je je studerende kind ondersteunen door een financiële bijdrage te leveren.

Kijk voor meer informatie over kosten tijdens studeren op Nibud.nl.

Inkomsten

Voor het mbo kan je kind een basisbeurs krijgen. Voor het hbo en de universiteit is die er momenteel niet. Afhankelijk van het inkomen van de ouders kan je kind een aanvullende beurs krijgen. Ook een lening of collegegeldkrediet is mogelijk, net als een studentenreisproduct. Je kunt kijken of je kind huurtoeslag of zorgtoeslag kan krijgen.

Kijk op DUO.nl voor meer informatie over studiefinanciering.

Lenen

Studenten kunnen een lening afsluiten. Je kind bepaalt, tot een maximum, zelf het leenbedrag. Het maximum bedrag is afhankelijk van de opleiding (mbo, hbo, wo), de woonsituatie (thuis, uit) en de hoogte van de aanvullende beurs.

Na de studie moet je kind de lening (studieschuld) in maximaal 15 of 35 jaar met rente terugbetalen. In het jaar dat je kind begint met aflossen, wordt het rentepercentage voor 5 jaar vastgesteld. Je kind betaalt dus 5 jaar lang hetzelfde bedrag aan rente en aflossing. Na die 5 jaar wordt het rentepercentage opnieuw vastgesteld. Daardoor verandert het bedrag dat je kind aan rente en aflossing betaalt elke 5 jaar. Bekijk de actuele rentestanden op DUO.nl.

Goedgekeurde informatie!

Het keurkmerk van de betrouwbare opvoedinformatie van Opvoedinformatie Nederland Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring met onze website hebt. Lees meer

Informatie & Advies

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande e-mail adressen:

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

IJmond
Haarlem & Zandvoort
Bloemendaal